Увоз слаткиша 3,5 пута већи од извоза

Увоз кондиторских производа у БиХ је 3,5 пута већи од извоза, а само за седам мјесеци увезени су слаткиши у вриједности од 140,5 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 30.08.2014 | 15:29
Увоз слаткиша 3,5 пута већи од извоза

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за седам мјесеци ове године увезена је 25.801 тона слаткиша. У истом периоду извезена је 10.701 тона у вриједности од 41,5 милиона КМ. Ове године у односу на исти прошлогодишњи период није било значајнијих помјерања, односно и извоз и увоз су остали на приближно истом нивоу.

Највише се извозе бијела чоколада, пастиле за грло и бомбони против кашља, гумени и желе производи, карамеле, намази који садрже какао, чоколадни преливи, медењаци, сендвич кекси и вафли. С друге стране, највише се увозе жваке, бијела чоколада, пасте, укључујући марципан, пастиле, бомбоне, гумени и желе производи, чоколаде, чоколадни преливи, чоколадни блокови са или без додатака житарица и воћа, пралине, вафли, кекси и слични производи.

Кондитори у РС истичу да има простора за повећање домаће производње, али да проблем, између осталог, представља и то што је овдје могуће увести све и свашта, док наши производи при извозу подлијежу ригорозним контролама.

Генерални директор Прехрамбене индустрије „Свислајон-Таково“ из Требиња Томо Бокић каже да су они у првих шест мјесеци произвели и продали више производа него у истом периоду лани, али да су због лоше куповне моћи снижавали цијену тако да су им приходи остали на прошлогодишњем нивоу. Истакао је да су тржиште БиХ и Србије њихова главна тржишта. Најпродаванији производи „Свислајон-Такова“ су еурокрем и еуроблок.

- Фантастичну производњу имамо и на линији оранж бисквита. Производимо и чоколаде, крем банане, гумене бомбоне - нагласио је Бокић и додао да је главни проблем са којим се домаћи кондитори срећу све слабија куповна моћ.

Директор Фабрике кекса „Мира“ из Приједора Мирослав Турншек каже да годишње произведу око 5.000 тона слаткиша, те да се више од 80 одсто извезе. Њихова најзначајнија тржишта су Хрватска, Словенија, Србија, Црна Гора, Македонија, а извозе и у САД, Канаду, Аустралију, Саудијску Арабију, Шведску, Холандију и друге земље. Говорећи о проблемима са којима се домаћи произвођачи сусрећу, Турншек је рекао да су при извозу контроле ригорозне, док се код нас лакше увози.

- У свијету се прави много кондиторских производа и код нас улазе и производи сумњивог квалитета. Због тога су многи производи знатно јефтинији од наших - истакао је Турншек.

Увоз и извоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у прошлој години из БиХ је укупно извезена 14.561 тона кондиторских производа у вриједности од милион и 77 КМ, док је увезено 47.410 тона у вриједности од 263 милиона КМ.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар