"Коалицијом против Исламске државе"

Амерички државни секретар Џон Кери заложио се за формирање глобалне коалиције која ће се борити против "геноцидног плана" Исламске државе у Сирији и Ираку.

Свијет 30.08.2014 | 11:44
"Коалицијом против Исламске државе"

Недељу дана уочи самита НАТО у Велсу, који ће окупити лидере из читавог западног света, Кери се најавио "уједињену акцију на челу са САД и најширу могућу коалицију држава" у уводнику који је објавио лист "Њујорк тајмс".

Највиши амерички дипломата је рекао да ће он и секретар за одбрану Чак Хејгел разговарати са дипломатама из европских савезничких земаља у циљу прављења највеће могуће коалиције.

Амерички председник Барак Обама је најавио да ће изнети план борбе против Исламске државе на самиту Савета безбедности УН у септембру када САД буду председавале тим телом.

"Ми ћемо искористити ту прилику да наставимо са изградњом широке коалиције и указивањем на опасност коју представљају страни терористи, укључујући оне који су се придружили Исламској држави", казао је Кери.

"За супротстављање овој нихилистичкој визији и геноцидном плану потребна је глобална коалиција која ће употребити политичка, хуманитарна, економска, полицијска и обавештајна средства као помоћ војној сили", додао је амерички државни секретар.

Он је истакао да ће после самита НАТО он и Хејгел отпутовати на Блиски исток да би изградили подршку "међу земљама које су најдиректније угрожене", прености АФП.

"Нећемо дозволити да се канцер у виду Исламске државе прошири на друге државе. Свет је у стању да се супротстави овом злу и порази га", изјавио је Кери.

Самит НАТО у Велсу биће одржан 4. и 5. септембра.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

30.08.2014 13:28

Па ви сте је и створили наоурузали обуцили бирце да ратују против Руса у Цеценији па Асада у Сирији па ево вам га сада

ОДГОВОРИТЕ