"Koalicijom protiv Islamske države"

Američki državni sekretar Džon Keri založio se za formiranje globalne koalicije koja će se boriti protiv "genocidnog plana" Islamske države u Siriji i Iraku.

Svijet 30.08.2014 | 11:44
"Koalicijom protiv Islamske države"

Nedelju dana uoči samita NATO u Velsu, koji će okupiti lidere iz čitavog zapadnog sveta, Keri se najavio "ujedinjenu akciju na čelu sa SAD i najširu moguću koaliciju država" u uvodniku koji je objavio list "Njujork tajms".

Najviši američki diplomata je rekao da će on i sekretar za odbranu Čak Hejgel razgovarati sa diplomatama iz evropskih savezničkih zemalja u cilju pravljenja najveće moguće koalicije.

Američki predsednik Barak Obama je najavio da će izneti plan borbe protiv Islamske države na samitu Saveta bezbednosti UN u septembru kada SAD budu predsedavale tim telom.

"Mi ćemo iskoristiti tu priliku da nastavimo sa izgradnjom široke koalicije i ukazivanjem na opasnost koju predstavljaju strani teroristi, uključujući one koji su se pridružili Islamskoj državi", kazao je Keri.

"Za suprotstavljanje ovoj nihilističkoj viziji i genocidnom planu potrebna je globalna koalicija koja će upotrebiti politička, humanitarna, ekonomska, policijska i obaveštajna sredstva kao pomoć vojnoj sili", dodao je američki državni sekretar.

On je istakao da će posle samita NATO on i Hejgel otputovati na Bliski istok da bi izgradili podršku "među zemljama koje su najdirektnije ugrožene", prenosti AFP.

"Nećemo dozvoliti da se kancer u vidu Islamske države proširi na druge države. Svet je u stanju da se suprotstavi ovom zlu i porazi ga", izjavio je Keri.

Samit NATO u Velsu biće održan 4. i 5. septembra.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

30.08.2014 13:28

Pa vi ste je i stvorili naouruzali obucili birce da ratuju protiv Rusa u Ceceniji pa Asada u Siriji pa evo vam ga sada

ODGOVORITE