Седам савјета за борбу против главобоље

Главобоље су један од најчешћих симптома у медицини уопште – сваки човек их искуси барем једном у животу. Уколико често имате јаке главобоље и оне вам сметају у послу и другим активностима, пробајте да
се придржавате неколико основних савета лекара.

Здравље 29.08.2014 | 19:03
Седам савјета за борбу против главобоље

Без обзира на то што могу да буду изузетно јаке и непријатне, главобоље су најчешће бенигне, пролазне и нису последица озбиљних обољења. Тек у око 10 одсто случајева јављају се тзв. секундарне главобоље, које су узроковане другим болестима, понекад озбиљним, али које су по правилу праћене и неким другим симптомима.

Јаке главобоље нису увек опасне

Што је главобоља јача, већа је и могућност да је изазвана озбиљном болешћу, често је уверење пацијената. Реалност је нешто другачија. Неке изразито јаке главобоље, као што су мигрена или поједине неуралгије, потпуно су доброћудне, а главобоље које су последица озбиљних болести често се могу доживети као „обичне“ и пролазне.

Иако је забележено преко 200 различитих врста главобоља, које се различито испољавају и различито лече, постоји неколико универзалних савета који вам могу помоћи у олакшавању тегоба.

1. Пробајте да избегавате стрес
Тензиона главобоља, као једна од најчешћих, узрокована је хроничним стресом. Зато се смејте, дружите се, проводите време са породицом и пријатељима. Колико год то немогуће звучало, пробајте да изађете из ритма живота који вам намеће стрес и да се што више опуштате.

2. Више се крећите
Лекари су склони да физичку активност “преписују” као универзални “лек” против многих здравствених тегоба. И то није без разлога! Редовна физичка активност ослобођа од стреса, поправља располажење, опушта мишиће и заиста је добра превенција за многе хроничне болове, па и главобоље.

3. Редовно спавајте
Доказано је да нередован циклус спавања може изазвати хроничне главобоље. Осим ритма, обратите пажњу и на дужину спавања. Интересантно је да главобоље и друге здравствене тегобе може изазвати како недовољна количина сна, тако и превише спавања. Оптимално је спавати око 7-8 часова дневно, у правилним временским интервалима.

4. Избегавајте пушење и алкохол
Само једна од негативних последица пушења је и хипоксија, смањена концентрација кисеоника у организму. Хипоксија директно узрокује и смањен доток кисеоника у мозак, што често може узроковати
главобоље. С друге стране, након конзумирања алкохола, крвни судови у глави се проширују, што директно узрокује главобољу.

5. Опрезно са кафом
Интересантно је да кафа, у зависности од индивидуалних карактеристика човека, може бити “окидач” за неке главобоље (мигрена), али и да искуство неких пацијената говори да кафом могу прекинути главобољу или да се бол јавља ако не попију кафу у одређено време. Зато сами одредите количину кафе која вам највише прија, али никако немојте претеривати. Често конзумирање већих количина кафе може довести до других здравствених тегоба.

6. И лекови могу да помогну
Уколико су главобоље честе и јаке, па морате да узимате лекове против болова, увек се определите за оне медикаменте који се у свакој апотеци могу купити без рецепта. Уколико, пак, имате толико јаку и честу главобољу да су вам лекови потребни често, свакодневно, немојте их узимати, него се јавите лекару ради испитивања и прописивања адекватне терапије.

7. Проверите вид
Напрезање због ослабљеног вида понекад може бити узрок главобоље. Наиме, вид углавном не слаби одједном, већ постепено, па већина људи неко време и не примети да се изузетно замара током дужег читања или рада на рачунару.

Када се јавити лекару?

Уколико вам ови савети не помогну, тј. ако ваша главобоља не пролази, ако има неке специфичне особине, а нарочито ако је праћена и неким другим симптомима, немојте је занемаривати.

Лекару се јавите у следећим случајевима:

Ако се нагло, из “пуног здравља”, јави јака главобоља.
Када се одређена, карактеристична главобоља јави први пут, нарочито код деце и старијих особа.
Ако је главобоља праћена другим симптомима, као што су слабост у руци или нози, сметње у говору, дупли вид (дупле слике), повишена температура итд.
Када се симптоми (карактеристике) главобоље изненада промене.
Када промена животног стила и узимање лекова против болова не дају резултат.

Коментари / 0

Оставите коментар