Sedam savjeta za borbu protiv glavobolje

Glavobolje su jedan od najčešćih simptoma u medicini uopšte – svaki čovek ih iskusi barem jednom u životu. Ukoliko često imate jake glavobolje i one vam smetaju u poslu i drugim aktivnostima, probajte da
se pridržavate nekoliko osnovnih saveta lekara.

Zdravlje 29.08.2014 | 19:03
Sedam savjeta za borbu protiv glavobolje

Bez obzira na to što mogu da budu izuzetno jake i neprijatne, glavobolje su najčešće benigne, prolazne i nisu posledica ozbiljnih oboljenja. Tek u oko 10 odsto slučajeva javljaju se tzv. sekundarne glavobolje, koje su uzrokovane drugim bolestima, ponekad ozbiljnim, ali koje su po pravilu praćene i nekim drugim simptomima.

Jake glavobolje nisu uvek opasne

Što je glavobolja jača, veća je i mogućnost da je izazvana ozbiljnom bolešću, često je uverenje pacijenata. Realnost je nešto drugačija. Neke izrazito jake glavobolje, kao što su migrena ili pojedine neuralgije, potpuno su dobroćudne, a glavobolje koje su posledica ozbiljnih bolesti često se mogu doživeti kao „obične“ i prolazne.

Iako je zabeleženo preko 200 različitih vrsta glavobolja, koje se različito ispoljavaju i različito leče, postoji nekoliko univerzalnih saveta koji vam mogu pomoći u olakšavanju tegoba.

1. Probajte da izbegavate stres
Tenziona glavobolja, kao jedna od najčešćih, uzrokovana je hroničnim stresom. Zato se smejte, družite se, provodite vreme sa porodicom i prijateljima. Koliko god to nemoguće zvučalo, probajte da izađete iz ritma života koji vam nameće stres i da se što više opuštate.

2. Više se krećite
Lekari su skloni da fizičku aktivnost “prepisuju” kao univerzalni “lek” protiv mnogih zdravstvenih tegoba. I to nije bez razloga! Redovna fizička aktivnost oslobođa od stresa, popravlja raspolaženje, opušta mišiće i zaista je dobra prevencija za mnoge hronične bolove, pa i glavobolje.

3. Redovno spavajte
Dokazano je da neredovan ciklus spavanja može izazvati hronične glavobolje. Osim ritma, obratite pažnju i na dužinu spavanja. Interesantno je da glavobolje i druge zdravstvene tegobe može izazvati kako nedovoljna količina sna, tako i previše spavanja. Optimalno je spavati oko 7-8 časova dnevno, u pravilnim vremenskim intervalima.

4. Izbegavajte pušenje i alkohol
Samo jedna od negativnih posledica pušenja je i hipoksija, smanjena koncentracija kiseonika u organizmu. Hipoksija direktno uzrokuje i smanjen dotok kiseonika u mozak, što često može uzrokovati
glavobolje. S druge strane, nakon konzumiranja alkohola, krvni sudovi u glavi se proširuju, što direktno uzrokuje glavobolju.

5. Oprezno sa kafom
Interesantno je da kafa, u zavisnosti od individualnih karakteristika čoveka, može biti “okidač” za neke glavobolje (migrena), ali i da iskustvo nekih pacijenata govori da kafom mogu prekinuti glavobolju ili da se bol javlja ako ne popiju kafu u određeno vreme. Zato sami odredite količinu kafe koja vam najviše prija, ali nikako nemojte preterivati. Često konzumiranje većih količina kafe može dovesti do drugih zdravstvenih tegoba.

6. I lekovi mogu da pomognu
Ukoliko su glavobolje česte i jake, pa morate da uzimate lekove protiv bolova, uvek se opredelite za one medikamente koji se u svakoj apoteci mogu kupiti bez recepta. Ukoliko, pak, imate toliko jaku i čestu glavobolju da su vam lekovi potrebni često, svakodnevno, nemojte ih uzimati, nego se javite lekaru radi ispitivanja i propisivanja adekvatne terapije.

7. Proverite vid
Naprezanje zbog oslabljenog vida ponekad može biti uzrok glavobolje. Naime, vid uglavnom ne slabi odjednom, već postepeno, pa većina ljudi neko vreme i ne primeti da se izuzetno zamara tokom dužeg čitanja ili rada na računaru.

Kada se javiti lekaru?

Ukoliko vam ovi saveti ne pomognu, tj. ako vaša glavobolja ne prolazi, ako ima neke specifične osobine, a naročito ako je praćena i nekim drugim simptomima, nemojte je zanemarivati.

Lekaru se javite u sledećim slučajevima:

Ako se naglo, iz “punog zdravlja”, javi jaka glavobolja.
Kada se određena, karakteristična glavobolja javi prvi put, naročito kod dece i starijih osoba.
Ako je glavobolja praćena drugim simptomima, kao što su slabost u ruci ili nozi, smetnje u govoru, dupli vid (duple slike), povišena temperatura itd.
Kada se simptomi (karakteristike) glavobolje iznenada promene.
Kada promena životnog stila i uzimanje lekova protiv bolova ne daju rezultat.

Komentari / 0

Ostavite komentar