Харају стомачни вирус и алергије

У службама хитне помоћи широм Републике Српске љекари посљедњих дана имају пуне руке посла због повећаног броја пацијената, који се јављају са стомачним тегобама и алергијама.

Република Српска 29.08.2014 | 14:16
Харају стомачни вирус и алергије

Како истичу дежурни љекари, стомачне тегобе највише се манифестују као пролив и повраћање, што је углавном посљедица наглих временских промјена, којима су најчешће подложни људи са осјетљивим организмом.

Љекари упозоравају да се цријевне заразне болести преносе и загађеном храном и водом и прљавим рукама, а изазивачи могу бити различите врсте микроорганизама.

Када је ријеч о алеријама, оне се код пацијената најчешће манифестују у виду ринитиса, упале синуса, кијања, сузења и јаког свраба очију те благог пецкања у грлу.

“Повишена температура и мучнина праћена повраћањем и проливом, најчешћи су симптоми са којима нам ових дана долазе пацијенти, а то је највјероватније због промјенљивог времена”, рекао је дежурни љекар Хитне помоћи Градишка Златко Котораш.

Према његовим ријечима, сви који осјете ове тегобе требало би одмах да се јаве љекару.

“Када се десе ови здравствени проблеми неопходно је и да се уноси доста течности, али и да се не конзумира много воћа и поврћа”, истакао је Котораш.

У Дому здравља Бањалука поред пацијената са стомачним тегобама највише је оних који се јављају због алергија на амброзију.

“Ово вријеме веома лоше утиче на особе које су склоне алергијским реакцијама и које су често због тога приморане да се јаве за љекарску помоћ због кијавице, главобоље и отежаног дисања”, казала је портпарол Душица Станковић.

И дежурни љекар Хитне помоћи Бијељина Дубравка Савић каже да у овој здравственој установи посљедњих неколико седмица највише пацијената имају због цријевних инфекција и алергија на амброзију. Особе код којих се јаве симптоми у виду повраћања и пролива, према препоруци љекара одмах морају да пређу на хигијенско-дијетални режим.

“Обавезно треба редовно да перу руке и пазе које намирнице уносе, а правилна исхрана код ентероколитиса подразумијева да се не уноси пржена и зачињена већ кувана храна”, истакли су љекари у Српској.

У случају алергија, пацијенти обавезно треба да се обрате љекару, јер ако се алергија не лијечи на вријеме, она се продубљује и могу да се јаве тежи облици.

Љекари савјетују пацијентима који су обољели од стомачног вируса да морају надокнадити течност и електролите. Истичу да уз савјет фармацеута могу узети пробиотик, као и да не конзумирају воду из славине, већ да купују флаширану воду.


Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

во

29.08.2014 16:40

Оце то кад вас запрасе

ОДГОВОРИТЕ