Haraju stomačni virus i alergije

U službama hitne pomoći širom Republike Srpske ljekari posljednjih dana imaju pune ruke posla zbog povećanog broja pacijenata, koji se javljaju sa stomačnim tegobama i alergijama.

Republika Srpska 29.08.2014 | 14:16
Haraju stomačni virus i alergije

Kako ističu dežurni ljekari, stomačne tegobe najviše se manifestuju kao proliv i povraćanje, što je uglavnom posljedica naglih vremenskih promjena, kojima su najčešće podložni ljudi sa osjetljivim organizmom.

Ljekari upozoravaju da se crijevne zarazne bolesti prenose i zagađenom hranom i vodom i prljavim rukama, a izazivači mogu biti različite vrste mikroorganizama.

Kada je riječ o alerijama, one se kod pacijenata najčešće manifestuju u vidu rinitisa, upale sinusa, kijanja, suzenja i jakog svraba očiju te blagog peckanja u grlu.

“Povišena temperatura i mučnina praćena povraćanjem i prolivom, najčešći su simptomi sa kojima nam ovih dana dolaze pacijenti, a to je najvjerovatnije zbog promjenljivog vremena”, rekao je dežurni ljekar Hitne pomoći Gradiška Zlatko Kotoraš.

Prema njegovim riječima, svi koji osjete ove tegobe trebalo bi odmah da se jave ljekaru.

“Kada se dese ovi zdravstveni problemi neophodno je i da se unosi dosta tečnosti, ali i da se ne konzumira mnogo voća i povrća”, istakao je Kotoraš.

U Domu zdravlja Banjaluka pored pacijenata sa stomačnim tegobama najviše je onih koji se javljaju zbog alergija na ambroziju.

“Ovo vrijeme veoma loše utiče na osobe koje su sklone alergijskim reakcijama i koje su često zbog toga primorane da se jave za ljekarsku pomoć zbog kijavice, glavobolje i otežanog disanja”, kazala je portparol Dušica Stanković.

I dežurni ljekar Hitne pomoći Bijeljina Dubravka Savić kaže da u ovoj zdravstvenoj ustanovi posljednjih nekoliko sedmica najviše pacijenata imaju zbog crijevnih infekcija i alergija na ambroziju. Osobe kod kojih se jave simptomi u vidu povraćanja i proliva, prema preporuci ljekara odmah moraju da pređu na higijensko-dijetalni režim.

“Obavezno treba redovno da peru ruke i paze koje namirnice unose, a pravilna ishrana kod enterokolitisa podrazumijeva da se ne unosi pržena i začinjena već kuvana hrana”, istakli su ljekari u Srpskoj.

U slučaju alergija, pacijenti obavezno treba da se obrate ljekaru, jer ako se alergija ne liječi na vrijeme, ona se produbljuje i mogu da se jave teži oblici.

Ljekari savjetuju pacijentima koji su oboljeli od stomačnog virusa da moraju nadoknaditi tečnost i elektrolite. Ističu da uz savjet farmaceuta mogu uzeti probiotik, kao i da ne konzumiraju vodu iz slavine, već da kupuju flaširanu vodu.


Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vo

29.08.2014 16:40

Oce to kad vas zaprase

ODGOVORITE