Макете са силуетама несталих

У 11 градова у Републици Српској и 10 у Федерацији БиХ /ФБиХ/ данас ће бити постављене макете са силуетама несталих лица од стиропора на којима ће грађани моћи оставити мишљења, примједбе и приједлоге у вези са процесом тражења несталих лица у БиХ, рекао је предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Босна и Херцеговина 29.08.2014 | 10:19
Макете са силуетама несталих

Митровић је у изјави Срни навео да је ово само једна од манифестација у оквиру обиљежавања 30. августа, Међународног дана несталих.

Он је навео да ће постављање макета бити организовано од 12.00 до 17.00 часова у Бањалуци, Бијељини, Братунцу, Броду, Добоју, Источном Сарајеву, Мркоњић Граду, Невесињу, Приједору, Прњавору и Фочи.

Митровић је рекао да је од 12.00 до 14.00 часова предвиђено постављање протестних материјала испред институција које су надлежне за процес тражења несталих лица у БиХ - Савјета министара БиХ, Института за нестала лица БиХ, Тужилаштва БиХ и Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/.

Када је ријеч о Бањалуци Градска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила организоваће на Тргу Крајине пригодну манифестацију поводом обиљежавања 30. августа, Међународног дана несталих.

Предсједник бањалучке Градске организације Станислав Бркић изјавио је да је циљ ове манифестације да се скрене пажња јавности на проблеме који прате процес тражења несталих у БиХ, посебно несталих са списка из Републике Српске.

"Манифестација ће се састојати од постављања силуете несталог лица од стиропора висине два метра, а осим тога требало би да стоје плакати на којима ће пролазници и остали грађани моћи записати примједбе, приједлоге и мишљења о процесу тражења несталих у БиХ", истакао је Бркић.

На списку несталих у Републици Српској налази се 1.676 лица, док се у три спомен-костурнице у Републици Српској још налазе посмртни остаци 625 неидентификованих лица.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар