Makete sa siluetama nestalih

U 11 gradova u Republici Srpskoj i 10 u Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti postavljene makete sa siluetama nestalih lica od stiropora na kojima će građani moći ostaviti mišljenja, primjedbe i prijedloge u vezi sa procesom traženja nestalih lica u BiH, rekao je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Bosna i Hercegovina 29.08.2014 | 10:19
Makete sa siluetama nestalih

Mitrović je u izjavi Srni naveo da je ovo samo jedna od manifestacija u okviru obilježavanja 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih.

On je naveo da će postavljanje maketa biti organizovano od 12.00 do 17.00 časova u Banjaluci, Bijeljini, Bratuncu, Brodu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Prijedoru, Prnjavoru i Foči.

Mitrović je rekao da je od 12.00 do 14.00 časova predviđeno postavljanje protestnih materijala ispred institucija koje su nadležne za proces traženja nestalih lica u BiH - Savjeta ministara BiH, Instituta za nestala lica BiH, Tužilaštva BiH i Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/.

Kada je riječ o Banjaluci Gradska organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila organizovaće na Trgu Krajine prigodnu manifestaciju povodom obilježavanja 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih.

Predsjednik banjalučke Gradske organizacije Stanislav Brkić izjavio je da je cilj ove manifestacije da se skrene pažnja javnosti na probleme koji prate proces traženja nestalih u BiH, posebno nestalih sa spiska iz Republike Srpske.

"Manifestacija će se sastojati od postavljanja siluete nestalog lica od stiropora visine dva metra, a osim toga trebalo bi da stoje plakati na kojima će prolaznici i ostali građani moći zapisati primjedbe, prijedloge i mišljenja o procesu traženja nestalih u BiH", istakao je Brkić.

Na spisku nestalih u Republici Srpskoj nalazi se 1.676 lica, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj još nalaze posmrtni ostaci 625 neidentifikovanih lica.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar