Квалификације за ЛЕ пуне изненађења!

Нерешено у руско-кипарским дуелима за пласман у Лигу Европе, Краснодар одушевио, ПАОК демонстрирао силу.

Фудбал 29.08.2014 | 10:30
Квалификације за ЛЕ пуне изненађења!

Прштало је у два руско-кипарска окршаја за пласман у Лигу Европе. На крају су по један представник обе земље обезбедили пласман у групе, али Кипранима је недостајало мало среће да потпуно баце Русе на колена…

Динамо из Москве се на прилично контроверзан начин пласирао у Лигу Европе пошто је после 2:2 из првог меча, победио Омонију у реваншу са 2:1 голом Криса Самбе у 93. минуту меча! Погодак корпулентног штопера ће Кипрани вероватно дуго памтити јер је постигнут прилично невероватно, пошто су му претходила два дуела Самбе са голманом Омоније који су можда могла да буду окарактерисани као фаулови…

Претходно су Руси повели аутолом Милана Степанова у 11. минут када се српски штопер није добро снашао у гужви пред голом домаћег тима. Ипак, Кипрани су убрзо изједначили сјајним голом главом нападача Потија. Клада је Динамов капитен Ванкер у 73. минуту меча добио црвени картон изгледало је да Кипрани имају пролаз у џепу, али је Самба спасао скупоцени тим Московљана у последњем минуту меча…

Много боље је прошао Аполон у реваншу против московске Локомотиве. Тим из Лимасола је направио сензацију прегазивши Железничаре са 4:1 у реваншу после 1:1 из првог меча. Локомотива је у првом полувремену била бољи тим, али је голман Аполона био сјајан. Прва казна за промашаје је стигла у 20, минуту када је Резек главом закуцао лопту под пречку гола домаћих. Потпуни шок за Русе уследио је у 50. минуту када је Сангој избламирао Ћорлуку и сервирао гол за Папулиса. Потом је Тирам у 78. минуту постигао еврогол, а Лопез је у 84. минуту још једном казнио очајни штоперски тандем Ћорлука - Пејчиновић.

Образ руског фудбала је зато осветлао Краснодар који је фуриозном игром у другом полувремену надокнадио минималан дефицит из Сан Себастијана и тукао Реал Сосиједад са 3:0. Пенал Жоаозиња им је отворио врата победе, а потом су Переира и Ари у финишу меча решили питање проласка даље.

У Лиги Европе неће бити ни Лиона који није успео да надокнади шокантан пораз са Жерлана од Астре Ђурђу. Румуни су на свом терену поражени 0:1, али су због гола у гостима прошли даље. Фери је голом у 23. минуту дао наду Лиону да може даље. Астра се бранила и одбранила, а у другом полувремену невероватан зицер је промашио Лионов нападач Нжије, док је Фери у 84. минуту погодио пречку.

Ко наиђе на тим са Кантриде – награбусио је, а тек шта ради ПСВ-ов голгетер то је за причу.

Можда је било мучења у првом сусрету, али колико је Ријека бољи тим од Шерифа најбоље се видело у реваншу. Хрватски тим славио је и у другој утакмици баража за пласман у Лигу Европе, овога пута у Тираспољу, још убедљвиије него пре седам дана на Кантриди – 3:0.

После 1:0 из првог меча, екипа словеначког стручњака Матјажа Кека просто је везла тереном стадиона у Молдавији и три пута упуцала тамошње Шерифе. Кобни по домаћи тим, за који су по 90 минута одиграли нама добро познати Бразилци Каду (бивши везиста Црвене звезде) и Тијаго (некадаш шпиц Слободе) били су Андреј Крамарић и Моисес Лима, док је први погодак за госте заправо аутогол штопера молдавсек екипе, Лигера Мореире.

За разлику од Ријеке, други хрватски представник није успео да се домогне групне фазе. Присталице Хајдука направили су фантастичну атмосферу на Пољуду, али то није било довољно Сплићанима да надоканде минус из првог меча (1:2), па је даље отишао Дњепар. Пред 35.000 навијача, Били нису имали муниције, а ни вештине да се носе са моћним Украјинцима, који су диктирали темпо и били конкретнији (8:2 у ударцима на гол).

Половичан учинак у поподневним мечевима имали су клубови из Холандије. Млади састав ПСВ је потврдио класу и још једном савладао белоруски Шахтјор, уз нове лепотице Мемфиса Депаја. Оај дечко је у изванредној форми, на последњих шест утакмица дао је осам голова, од којих је први у Солигорску био – изванредан.

За разлику од Филипсоваца, Твенте неће видети Европу, осећају се последице одласка ДушанаТадића, па је у Еншедеу виђен тек реми са Карабахом који је после 0:0 из првог меча одвео Азере у групну фазу.

Упркос хаварији кроз коју клуб пролази и чињеници да су због рата у Украјини остали без најбољих играча, Металист је успео да се пласира у Лигу Европе. После продужетака, захваљујући голу Клејтона из пенала у 115. минуту меча, украјински клуб је елиминисао Рух. Интересантно је да су гости почели меча са 11 пољских фудбалера у првој постави.

Клуб из Ротердама био на ивици елиминације од Зорије, али је Мане постигао чудесан гол у надокнади времена и одвео Фејенорд у Лигу Европе.

После шест година одсуства, Фејенорд ће заиграти у групној фази неког европског такмичења. Екипа Фреда Рутена је на чудесан начин обезбедила пласман у Лигу Европе пошто је била на рубу елиминације од украјинског прволигаша Зорије. Некадашњи шампион Европе је после оних 1:1 из првог меча, вечерас на препуном Де Кајпу славио 4:3 голом у 93. минуту утакмице!

Ништа није слутило на велику драму, пошто је Фејенорд у првом полувремену прегазио Украјинце, иако је Зорија на 0:0 погодила пречку. Серију голова је отворио Де Вреде у 18. минуту. Осам минута касније Шакен је убацио лопту у мрежу пошто му је Теренс Конголо асистирао главом. На почетку другог полувремена, Били је постигао аутогол и Фејенорд је имао огромних 3:0.

Али, потом је уследио кошамер за домаће навијаче. Малиновски је из слободног ударца самњио на 3:1. Били се у 71. минуту искупио за аутогол и погодио после асистенције Жељка Љубеновића за 3:2. А, у 80. минуту Малиновски је другим голом на мечу заледио срца Фејенордових навијача!

Домаћи тим је од готовог направио вересију и свим силама јурнуо као постизању четвртог гола. Већ се играла надокнада времена када је резервиста Елис Ману у 93. минуту направио потез који ће му навијачи Фејенорда вечно памтити!

Фејенордово дете које се претходне две сезоне сељакало по позајмицама у Ексцелзиору и Камбуру је направио спектакл. Примио је лопту окренут леђима приотивничком голу, а онда се једним потезом решио двојице чувара, трећег је лажњаком бацио на задњицу и онда је закуцао лопту у мрежу за ерупцију одушевљења на Де Кајпу! Фејенорд је у Лиги Европе!

Чудесан преокрет је направио Хелсинки у Бечу и елиминисао Рапид! Фински шампион је имао предност од једног гола из првог меча, али је Рапид вечерас после само 13 минута игре головима Шауба дошао до 2:0. Ипак, Хелсинки се није предавао и режирао је велики преокрет. У 77. минуту су изједначили, а онда је најбољи играч тим Саваж у голом из пенала у 88. минуту донео 3:2 и пласман у Лигу Европе. Рапид је у надокнади времена изједначио, али није успео да избегне елиминацију. Хелсинки ће први пут у историји играти у групној фази овог такмичења.

Сплит није успео да направи још једну сензацију и елиминисан је од Торина. После ремија без голова из првог дуела, Италијани су вечерас заслужено славили 1:0. Ел Кадури је на почетку меча изнудио пенал и претворио га у гол. Славни клуб се тако после 20 година паузе пласирао у главни жреб неког европског такмичења.

Спарта је искористила предност домаћег терена и елиминисала Цволе, Дебрецин није успео да надокнади два гола минуса из првог меча против Јанг Бојса, док је Панатинаикос опет победио Мидјтиланд.

За годину и по дана ни да „опепели“, али кад се разгоропади Матео Ковачић – спасавај се ко може. Страјнар не би извукао живу главу на Меаци ни да је Интер послао на терен омладинце, овако ће се авантура симпатичних Исланђана у Италији памтити по хет-трику хрватског репрезентативца, који је првим головима у дресу Нероузура оверио пласман Лигу Европе – 5:0.

Екипа Валтера Мацарија је рутински одрадила посао после 3:0 из првог меча и у комбинованом саставу разгалила око 40.000 навијача. А они дочекали да виде шта то зна Матео Ковачић, у зиму 2013. плаћен загребачком Динаму 13 милиона евра. Сјајни везиста је узвратио на поверењу и стрпљнењу тако што је за 23 минута постигао хет-трик, после чега га је Мацари извео из игре. Можда баш из разлога да би био награђен овацијама. Уместо њега ушао је двоструки стрелац Икарди, а још један гол дело је новајлије Ославда.

Здравко Кузмановић је ушао у 58. динуту, док овога пута није било разлога да Немања Видић улази у игру.

Пуцачки расположен био је и Бранимир Хргота. Момак рођен у Јајцу, иначе држављанин Шведске, постигао је три гола за Борусију из Менхенгладбаха у реваншу против Сарајева (7:0) и тако потврдио разлику у класи два тима. Подсећамо, исти фудбалер је у првом мечу био двоструки стерлац, а вечарас је надмашио тај учинак и најавио да ће Немци имати достојног наследника прошле сезоне фантастичног Хуана Аранга. Два гола за бундеслигаша постигао је новајлија из Челсија, Торган Азар.

Победа на Кипру 2:1 и узлет форме потврђен победом на КПР-ом у Премијер лиги омогућили су Маурисију Покетину да промеша карте у реваншу са АЕЛ-ом и без обзира на изостанак звезда попут Адебајора, Ериксена, Солдада, Тотенхем је опет славио. Овога пута 3:1 и отишао у Лигу Европе. Стрелци су били Хери Кејн (најпре промашио пенал у 14 минуту), Паулињо и Таусенд.

Разлога за радост имају и Срби из Динамо Минска. На крилима наших играча белоруски клуб се докопао групне фазе, јер је на 2:0 из првог меча накалемио тријумф у Португалу, над Националом (3:2). Блистао је бивши везиста суботичког Спартака Слободан Симовић, стрелац другог гола, а запажену улогу имао је и бивши нападач кулског Хајдука, Ненад Адамовић.

Виљареал је без Антонија Рукавине (ни на клупи) још једном био убедљив против казахстанског Актобеа (4:0), уз два поготка Аргентинца Лусијана Вијета, а даље је отишао и белгијски Локерен, захваљујући голу у гостима избацио је Хал Сити.

РЕВАНШ МЕЧЕВИ ПЛЕЈ-ОФА ЗА ЛИГУ ЕВРОПЕ

 

Локомотива Москва (РУС) – Аполон (КИП) 1:4 (0:1) – резултат првог меча 1:1

Краснодар (РУС) – Реал Сосиједад (ШПА) 3:0 (0:0) – резултат првог меча 0:1

Нефчи (АЗЕ) – Партизан (СРБ) 1:2 (0:1) – резултат првог меча 2:3

Омонија (КИП) – Динамо Москва (РУС) 1:2 (1:1) – резултат првог меча 2:2

ПАОК (ГРЧ) – Зимбру (МОЛ) 4:0 (2:0) – резултат првог меча 0:1

Астра (РУМ) – Лион (ФРА) 0:1 (0:0) – резултат првог меча 2:1

Металист (Укр) - Рух (Пољ) 1:0 (0:0) - после продужетака - резултат првог меча 0:0

Ростов (РУС) – Трабзон (ТУР) 0:0 – резултат првог меча 0:2

Хајдук Сплит (ХРВ) – Дњепар (УКР) 0:0 – резултат првог меча 1:2

Шериф (МОЛ) – Ријека (ХРВ) 0:3 (0:2) – резултат првог меча 0:1

Солигорск (БУЛ) – ПСВ (ХОЛ) 0:2 (0:0) – резултат првог меча 0:1

Макаби Тел Авив (ИЗР) – Астерас (ГРЧ) 3:1 (1:1) – резултат првог меча 0:2

Твенте (ХОЛ) – Карабах (АЗЕ) 1:1 (1:0) – резултат првог меча 0:0

Фејенорд (ХОЛ) – Зорија (УКР) 4:3 (2:0) – резултат првог меча 1:1

Мидтјиланд (ДАН) – Панатинаикос (ГРЧ) 1:2 (0:0) – резултат првог меча 1:4

Дебрецин (МАЂ) – Јанг Бојс (ШВА) 0:0 – резултат првог меча 1:3

Рапид Беч (АУС) – ХЈК Хелсинки (ФИН) 3:3 (2:1) – резултат првог меча 1:2

Спарта Праг (ЧЕШ) – Цволе (ХОЛ) 3:1 (2:0)– резултат првог меча 1:1

Сент Етјен (ФРА) – Карабук (ТУР) 1:0 (пеналима 4:3) – резултат првог меча 0:1

Торино (ИТА) – Сплит (ХРВ) 1:0 (1:0) – резултат првог меча 0:0

Цирих (ШВА) – Трнава (СЛВ) 1:1 (0:0) – резултат првог меча 3:1

Хал (ЕНГ) – Локерен (БЕЛ) 2:1 (1:0) – резултат првог меча 0:1

Интер (ИТА) – Стјарнан (ИСЛ) 6:0 (2:0 )– резултат првог меча 3:0

Менхенгладбах (НЕМ) – Сарајево (БИХ) 7:0 (3:0) – резултат првог меча 3:2

Насионал (ПОР) – Динамо Минск (БЕЛ) 2:1 (1:2)– резултат првог меча 0:2

Тотенхем (ЕНГ) – АЕЛ Лимасол (КИП) 3:0 (1:0) – резултат првог меча 2:1

Виљареал (ШПА) – Астана (КАЗ) 4:0 (1:0)– резултат првог меча 3:0

Клуб Бриж (БЕЛ) – Грасхоперс (ШВА) 1:0 (0:0) – резултат првог меча 2:1

Динамо Загреб (ХРВ) – Петролул (РУМ) 2:1 (1:0) – резултат првог меча 3:1

Легија Варшава (ПОЉ) – Актобе (КАЗ) 2:0 (1:0) – резултат првог меча 1:0

Рио Аве (ПОР) – Елфсборг (ШВЕ) 1:0 (0:0) – резултат првог меча 1:2

Коментари / 0

Оставите коментар