Kvalifikacije za LE pune iznenađenja!

Nerešeno u rusko-kiparskim duelima za plasman u Ligu Evrope, Krasnodar oduševio, PAOK demonstrirao silu.

Fudbal 29.08.2014 | 10:30
Kvalifikacije za LE pune iznenađenja!

Prštalo je u dva rusko-kiparska okršaja za plasman u Ligu Evrope. Na kraju su po jedan predstavnik obe zemlje obezbedili plasman u grupe, ali Kipranima je nedostajalo malo sreće da potpuno bace Ruse na kolena…

Dinamo iz Moskve se na prilično kontroverzan način plasirao u Ligu Evrope pošto je posle 2:2 iz prvog meča, pobedio Omoniju u revanšu sa 2:1 golom Krisa Sambe u 93. minutu meča! Pogodak korpulentnog štopera će Kiprani verovatno dugo pamtiti jer je postignut prilično neverovatno, pošto su mu prethodila dva duela Sambe sa golmanom Omonije koji su možda mogla da budu okarakterisani kao faulovi…

Prethodno su Rusi poveli autolom Milana Stepanova u 11. minut kada se srpski štoper nije dobro snašao u gužvi pred golom domaćeg tima. Ipak, Kiprani su ubrzo izjednačili sjajnim golom glavom napadača Potija. Klada je Dinamov kapiten Vanker u 73. minutu meča dobio crveni karton izgledalo je da Kiprani imaju prolaz u džepu, ali je Samba spasao skupoceni tim Moskovljana u poslednjem minutu meča…

Mnogo bolje je prošao Apolon u revanšu protiv moskovske Lokomotive. Tim iz Limasola je napravio senzaciju pregazivši Železničare sa 4:1 u revanšu posle 1:1 iz prvog meča. Lokomotiva je u prvom poluvremenu bila bolji tim, ali je golman Apolona bio sjajan. Prva kazna za promašaje je stigla u 20, minutu kada je Rezek glavom zakucao loptu pod prečku gola domaćih. Potpuni šok za Ruse usledio je u 50. minutu kada je Sangoj izblamirao Ćorluku i servirao gol za Papulisa. Potom je Tiram u 78. minutu postigao evrogol, a Lopez je u 84. minutu još jednom kaznio očajni štoperski tandem Ćorluka - Pejčinović.

Obraz ruskog fudbala je zato osvetlao Krasnodar koji je furioznom igrom u drugom poluvremenu nadoknadio minimalan deficit iz San Sebastijana i tukao Real Sosijedad sa 3:0. Penal Žoaozinja im je otvorio vrata pobede, a potom su Pereira i Ari u finišu meča rešili pitanje prolaska dalje.

U Ligi Evrope neće biti ni Liona koji nije uspeo da nadoknadi šokantan poraz sa Žerlana od Astre Đurđu. Rumuni su na svom terenu poraženi 0:1, ali su zbog gola u gostima prošli dalje. Feri je golom u 23. minutu dao nadu Lionu da može dalje. Astra se branila i odbranila, a u drugom poluvremenu neverovatan zicer je promašio Lionov napadač Nžije, dok je Feri u 84. minutu pogodio prečku.

Ko naiđe na tim sa Kantride – nagrabusio je, a tek šta radi PSV-ov golgeter to je za priču.

Možda je bilo mučenja u prvom susretu, ali koliko je Rijeka bolji tim od Šerifa najbolje se videlo u revanšu. Hrvatski tim slavio je i u drugoj utakmici baraža za plasman u Ligu Evrope, ovoga puta u Tiraspolju, još ubedljviije nego pre sedam dana na Kantridi – 3:0.

Posle 1:0 iz prvog meča, ekipa slovenačkog stručnjaka Matjaža Keka prosto je vezla terenom stadiona u Moldaviji i tri puta upucala tamošnje Šerife. Kobni po domaći tim, za koji su po 90 minuta odigrali nama dobro poznati Brazilci Kadu (bivši vezista Crvene zvezde) i Tijago (nekadaš špic Slobode) bili su Andrej Kramarić i Moises Lima, dok je prvi pogodak za goste zapravo autogol štopera moldavsek ekipe, Ligera Moreire.

Za razliku od Rijeke, drugi hrvatski predstavnik nije uspeo da se domogne grupne faze. Pristalice Hajduka napravili su fantastičnu atmosferu na Poljudu, ali to nije bilo dovoljno Splićanima da nadokande minus iz prvog meča (1:2), pa je dalje otišao Dnjepar. Pred 35.000 navijača, Bili nisu imali municije, a ni veštine da se nose sa moćnim Ukrajincima, koji su diktirali tempo i bili konkretniji (8:2 u udarcima na gol).

Polovičan učinak u popodnevnim mečevima imali su klubovi iz Holandije. Mladi sastav PSV je potvrdio klasu i još jednom savladao beloruski Šahtjor, uz nove lepotice Memfisa Depaja. Oaj dečko je u izvanrednoj formi, na poslednjih šest utakmica dao je osam golova, od kojih je prvi u Soligorsku bio – izvanredan.

Za razliku od Filipsovaca, Tvente neće videti Evropu, osećaju se posledice odlaska DušanaTadića, pa je u Enšedeu viđen tek remi sa Karabahom koji je posle 0:0 iz prvog meča odveo Azere u grupnu fazu.

Uprkos havariji kroz koju klub prolazi i činjenici da su zbog rata u Ukrajini ostali bez najboljih igrača, Metalist je uspeo da se plasira u Ligu Evrope. Posle produžetaka, zahvaljujući golu Klejtona iz penala u 115. minutu meča, ukrajinski klub je eliminisao Ruh. Interesantno je da su gosti počeli meča sa 11 poljskih fudbalera u prvoj postavi.

Klub iz Roterdama bio na ivici eliminacije od Zorije, ali je Mane postigao čudesan gol u nadoknadi vremena i odveo Fejenord u Ligu Evrope.

Posle šest godina odsustva, Fejenord će zaigrati u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Ekipa Freda Rutena je na čudesan način obezbedila plasman u Ligu Evrope pošto je bila na rubu eliminacije od ukrajinskog prvoligaša Zorije. Nekadašnji šampion Evrope je posle onih 1:1 iz prvog meča, večeras na prepunom De Kajpu slavio 4:3 golom u 93. minutu utakmice!

Ništa nije slutilo na veliku dramu, pošto je Fejenord u prvom poluvremenu pregazio Ukrajince, iako je Zorija na 0:0 pogodila prečku. Seriju golova je otvorio De Vrede u 18. minutu. Osam minuta kasnije Šaken je ubacio loptu u mrežu pošto mu je Terens Kongolo asistirao glavom. Na početku drugog poluvremena, Bili je postigao autogol i Fejenord je imao ogromnih 3:0.

Ali, potom je usledio košamer za domaće navijače. Malinovski je iz slobodnog udarca samnjio na 3:1. Bili se u 71. minutu iskupio za autogol i pogodio posle asistencije Željka Ljubenovića za 3:2. A, u 80. minutu Malinovski je drugim golom na meču zaledio srca Fejenordovih navijača!

Domaći tim je od gotovog napravio veresiju i svim silama jurnuo kao postizanju četvrtog gola. Već se igrala nadoknada vremena kada je rezervista Elis Manu u 93. minutu napravio potez koji će mu navijači Fejenorda večno pamtiti!

Fejenordovo dete koje se prethodne dve sezone seljakalo po pozajmicama u Ekscelzioru i Kamburu je napravio spektakl. Primio je loptu okrenut leđima priotivničkom golu, a onda se jednim potezom rešio dvojice čuvara, trećeg je lažnjakom bacio na zadnjicu i onda je zakucao loptu u mrežu za erupciju oduševljenja na De Kajpu! Fejenord je u Ligi Evrope!

Čudesan preokret je napravio Helsinki u Beču i eliminisao Rapid! Finski šampion je imao prednost od jednog gola iz prvog meča, ali je Rapid večeras posle samo 13 minuta igre golovima Šauba došao do 2:0. Ipak, Helsinki se nije predavao i režirao je veliki preokret. U 77. minutu su izjednačili, a onda je najbolji igrač tim Savaž u golom iz penala u 88. minutu doneo 3:2 i plasman u Ligu Evrope. Rapid je u nadoknadi vremena izjednačio, ali nije uspeo da izbegne eliminaciju. Helsinki će prvi put u istoriji igrati u grupnoj fazi ovog takmičenja.

Split nije uspeo da napravi još jednu senzaciju i eliminisan je od Torina. Posle remija bez golova iz prvog duela, Italijani su večeras zasluženo slavili 1:0. El Kaduri je na početku meča iznudio penal i pretvorio ga u gol. Slavni klub se tako posle 20 godina pauze plasirao u glavni žreb nekog evropskog takmičenja.

Sparta je iskoristila prednost domaćeg terena i eliminisala Cvole, Debrecin nije uspeo da nadoknadi dva gola minusa iz prvog meča protiv Jang Bojsa, dok je Panatinaikos opet pobedio Midjtiland.

Za godinu i po dana ni da „opepeli“, ali kad se razgoropadi Mateo Kovačić – spasavaj se ko može. Strajnar ne bi izvukao živu glavu na Meaci ni da je Inter poslao na teren omladince, ovako će se avantura simpatičnih Islanđana u Italiji pamtiti po het-triku hrvatskog reprezentativca, koji je prvim golovima u dresu Nerouzura overio plasman Ligu Evrope – 5:0.

Ekipa Valtera Macarija je rutinski odradila posao posle 3:0 iz prvog meča i u kombinovanom sastavu razgalila oko 40.000 navijača. A oni dočekali da vide šta to zna Mateo Kovačić, u zimu 2013. plaćen zagrebačkom Dinamu 13 miliona evra. Sjajni vezista je uzvratio na poverenju i strpljnenju tako što je za 23 minuta postigao het-trik, posle čega ga je Macari izveo iz igre. Možda baš iz razloga da bi bio nagrađen ovacijama. Umesto njega ušao je dvostruki strelac Ikardi, a još jedan gol delo je novajlije Oslavda.

Zdravko Kuzmanović je ušao u 58. dinutu, dok ovoga puta nije bilo razloga da Nemanja Vidić ulazi u igru.

Pucački raspoložen bio je i Branimir Hrgota. Momak rođen u Jajcu, inače državljanin Švedske, postigao je tri gola za Borusiju iz Menhengladbaha u revanšu protiv Sarajeva (7:0) i tako potvrdio razliku u klasi dva tima. Podsećamo, isti fudbaler je u prvom meču bio dvostruki sterlac, a večaras je nadmašio taj učinak i najavio da će Nemci imati dostojnog naslednika prošle sezone fantastičnog Huana Aranga. Dva gola za bundesligaša postigao je novajlija iz Čelsija, Torgan Azar.

Pobeda na Kipru 2:1 i uzlet forme potvrđen pobedom na KPR-om u Premijer ligi omogućili su Maurisiju Poketinu da promeša karte u revanšu sa AEL-om i bez obzira na izostanak zvezda poput Adebajora, Eriksena, Soldada, Totenhem je opet slavio. Ovoga puta 3:1 i otišao u Ligu Evrope. Strelci su bili Heri Kejn (najpre promašio penal u 14 minutu), Paulinjo i Tausend.

Razloga za radost imaju i Srbi iz Dinamo Minska. Na krilima naših igrača beloruski klub se dokopao grupne faze, jer je na 2:0 iz prvog meča nakalemio trijumf u Portugalu, nad Nacionalom (3:2). Blistao je bivši vezista subotičkog Spartaka Slobodan Simović, strelac drugog gola, a zapaženu ulogu imao je i bivši napadač kulskog Hajduka, Nenad Adamović.

Viljareal je bez Antonija Rukavine (ni na klupi) još jednom bio ubedljiv protiv kazahstanskog Aktobea (4:0), uz dva pogotka Argentinca Lusijana Vijeta, a dalje je otišao i belgijski Lokeren, zahvaljujući golu u gostima izbacio je Hal Siti.

REVANŠ MEČEVI PLEJ-OFA ZA LIGU EVROPE

 

Lokomotiva Moskva (RUS) – Apolon (KIP) 1:4 (0:1) – rezultat prvog meča 1:1

Krasnodar (RUS) – Real Sosijedad (ŠPA) 3:0 (0:0) – rezultat prvog meča 0:1

Nefči (AZE) – Partizan (SRB) 1:2 (0:1) – rezultat prvog meča 2:3

Omonija (KIP) – Dinamo Moskva (RUS) 1:2 (1:1) – rezultat prvog meča 2:2

PAOK (GRČ) – Zimbru (MOL) 4:0 (2:0) – rezultat prvog meča 0:1

Astra (RUM) – Lion (FRA) 0:1 (0:0) – rezultat prvog meča 2:1

Metalist (Ukr) - Ruh (Polj) 1:0 (0:0) - posle produžetaka - rezultat prvog meča 0:0

Rostov (RUS) – Trabzon (TUR) 0:0 – rezultat prvog meča 0:2

Hajduk Split (HRV) – Dnjepar (UKR) 0:0 – rezultat prvog meča 1:2

Šerif (MOL) – Rijeka (HRV) 0:3 (0:2) – rezultat prvog meča 0:1

Soligorsk (BUL) – PSV (HOL) 0:2 (0:0) – rezultat prvog meča 0:1

Makabi Tel Aviv (IZR) – Asteras (GRČ) 3:1 (1:1) – rezultat prvog meča 0:2

Tvente (HOL) – Karabah (AZE) 1:1 (1:0) – rezultat prvog meča 0:0

Fejenord (HOL) – Zorija (UKR) 4:3 (2:0) – rezultat prvog meča 1:1

Midtjiland (DAN) – Panatinaikos (GRČ) 1:2 (0:0) – rezultat prvog meča 1:4

Debrecin (MAĐ) – Jang Bojs (ŠVA) 0:0 – rezultat prvog meča 1:3

Rapid Beč (AUS) – HJK Helsinki (FIN) 3:3 (2:1) – rezultat prvog meča 1:2

Sparta Prag (ČEŠ) – Cvole (HOL) 3:1 (2:0)– rezultat prvog meča 1:1

Sent Etjen (FRA) – Karabuk (TUR) 1:0 (penalima 4:3) – rezultat prvog meča 0:1

Torino (ITA) – Split (HRV) 1:0 (1:0) – rezultat prvog meča 0:0

Cirih (ŠVA) – Trnava (SLV) 1:1 (0:0) – rezultat prvog meča 3:1

Hal (ENG) – Lokeren (BEL) 2:1 (1:0) – rezultat prvog meča 0:1

Inter (ITA) – Stjarnan (ISL) 6:0 (2:0 )– rezultat prvog meča 3:0

Menhengladbah (NEM) – Sarajevo (BIH) 7:0 (3:0) – rezultat prvog meča 3:2

Nasional (POR) – Dinamo Minsk (BEL) 2:1 (1:2)– rezultat prvog meča 0:2

Totenhem (ENG) – AEL Limasol (KIP) 3:0 (1:0) – rezultat prvog meča 2:1

Viljareal (ŠPA) – Astana (KAZ) 4:0 (1:0)– rezultat prvog meča 3:0

Klub Briž (BEL) – Grashopers (ŠVA) 1:0 (0:0) – rezultat prvog meča 2:1

Dinamo Zagreb (HRV) – Petrolul (RUM) 2:1 (1:0) – rezultat prvog meča 3:1

Legija Varšava (POLJ) – Aktobe (KAZ) 2:0 (1:0) – rezultat prvog meča 1:0

Rio Ave (POR) – Elfsborg (ŠVE) 1:0 (0:0) – rezultat prvog meča 1:2

Komentari / 0

Ostavite komentar