Дискриминација испод сваког нивоа

Дискриминација и неједнакост међу људима на основу вјере, пола, друштвеног статуса или изгледа, случајно или плански и прошле године није заобишла државне органе, министарства, јавне усатанове, администрацију у градовима и општинама.

Босна и Херцеговина 29.08.2014 | 09:30
Дискриминација испод сваког нивоа

Показао је то недавно објављени Годишњи извјештај Омбудсмана за људска права БиХ о појавама дискриминација за 2013. годину, који је упућен на увид надлежним институцијама.

Овој је институцији, иначе, поново смањен буџет.

У жалбама које су грађани поднијели овој институцији, а које су као илустративни примјери појаве дискриминације наведени у извјештају, види се како се често према људима односило испод сваког нивоа и без поштовања.

"Подносилац жалбе захтијевао је од општине Јајце да му изда родни лист на српском језику и на ћирилици, а надлежни јавни службеници доживјели су овакав захтјев као провокацију, те су његов захтјев одбили на нељудски и непрофесионалан начин. У формалном смислу добио је образложење да захтјеву не може бити удовољено 'из техничких разлога', а након првог обраћања Институције омбудсмена начелнику општине успостављене су техничке могућности за издавање свих матичних докумената на ћирилици и српском језику", стоји у извјештају.

Неизоставан случај прошле године био је и с ученицима из Коњевић Поља и Врбањаца, гдје се наводи како су омбудсмани покушали посредовати у проналажењу рјешења, али да је то било без успјеха.

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) имала је проблема с мобингом, с обзиром на то да их је један од запослених пријавио за узнемиравање и повреду права радног односа.

"Директору Агенције је препоручено да обезбиједи једнако поступање према свим запосленицима и остваривање на равноправном основу права у области рада и да предузме мјере с циљем спречавања узнемиравања, мобинга и виктимизације подноситеља жалбе", наводе омбудсмани.

Проблема по питању мобинга и дискриминације било је и на јавним универзитетима, па је тако група запосленица Грађевинског факултета Универзитета "Џемал Биједић" поднијела пријаву за мобинг и дискриминацију на основу пола, а истражни поступак је показао да у овој установи нема механизама за једнако третирање особа мушког и женског пола.

Јасминка Џумхур, бх. омбудсман, каже како се у континуитету повећава број случајева дискриминације у сфери мобинга и сексуалног узнемиравања, и у оним сверама које су везане за област радних односа гдје се степен власти и моћи често користи.

Међутим, како каже, примјетно је да се некад пријављивање користи као инструмент за деградирање и омаловажавање и дискредитовање одређених особа на руководећим позицијама.

Најтежа околност када је поступање у случају дискриминације у питању је то да правосуђе није довољно развило своје капацитете тако да процесуирани случајеви дискриминације указују на одређене различите судске праксе, што може навести на закључак да се ради о одређеним лутањима у овој области", казала је Џумхурова.

Како је рекла, БиХ има добру законску регулативу, али проблем лежи у примјени и њеном непознавању, па тако службеници често не знају препознати облике дискриминације и спријечити је одмах на почетку.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хео

29.08.2014 07:35

Код нас је дискриминација гора него у Африци једноставно јер смо црњи и од афричких племена. Прво гледају ко је мушко а ко женско, па онда ти кажу да си млад за посао, па ти кажу да си нестручан, па ти кажу да си мршав, па да си дебео....а жене шта пролазе то заиста превазилази и црну хронику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

29.08.2014 08:51

Код нас је дискриминација на принципу: јеси ли црвен или не. Ако јеси-пролаз осигуран. Тачно-горе него у Африци!

ОДГОВОРИТЕ