Шта цјеђење бубуљица чини вашој кожи?

Угледали сте бубуљицу на лицу и не можете да одолите томе да је стиснете? Нисте једини.

Здравље 28.08.2014 | 18:52
Шта цјеђење бубуљица чини вашој кожи?

Хиљаде људи то редовно ради јер се тиме у неколико тренутака решавају неправилности на кожи које настају као последица упалног процеса. Али, иако краткорочно може донети олакшање, дугорочно цеђење бубуљица је штетно за кожу. Сазнајте зашто овај естетски и здравствени проблем треба да решите мање инванзивним методама.

Акне и бубуљице јављају се у неколико облика и величина: митисери, бубуљице с белим врхом, мекане црвене квржице и веће црвене кврге. Какву год бубуљицу имали, можете доћи у искушење да је стиснете, али за добробит ваше коже треба да се одупрете томе.

Дугорочно, проблем истискивањем бубуљица не нестаје, већ се може погоршати и оставити ожиљке на вашој кожи, а чак је и инфицирати.

Најједноставније објашњено, акне се формирају када себум, природна масноћа коже, није у могућности да продре на површину коже па остаје заробљена испод површине.

У неким случајевима може доћи и до поремећаја процеса одумирања ћелија у површинским слојевима коже. То доводи до прекомерног љуштења коже чији микрокомадићи могу да доспеју у канал поре лојне жлезде и тако физички омету нормално ослобађање лоја.

Тада се лојне излучевине накупљају у кожи, у унутрашњости блокираног канала, стварајући повољне услове за развој бактерије Пропионибацтериум ацнес која се и иначе налази у кожи, али се под овим условима неконтролисано размножава. Стискањем бубуљице, толико јако истиснете лој напоље да вам он оштети кожу.

Притом, тиме бактерије с површине коже преносите у унутрашњост бубуљице, што може узроковати инфекцију и црвенило. Резултат такве 'инвазије' на кожу неретко су трајне мрље и рупице.

Нека због тога у рату против бубуљица ваш најјачи савезник буде дерматолог. Једна од метода којом се дерматолози боре против акни је тзв. екстракција, кад помоћу инструмента отчепљују зачепљене поре.

Метода је врло блага за кожу, а врши се искључиво стерилним прибором и с рукавицама, а подручје коже које се лечи пре поступка чисти се алкохолом.

'Уколико се на лицу појави бубуљица са жутим 'гнојним' врхом можемо је натопити антисептиком и никако је не смемо притискати са жељом да је истиснемо, већ тако да растегнемо кожу око ње.

На тај начин ће гнојни садржај сам изаћи који, након захвата, можемо обрисати газом натопљеном антибиотиком за локалну примену. Истискивање митисера (комедона) и упалних акни у сваком случају морате да препустите стручњаку.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

М

29.08.2014 11:56

Комеријализација бобуљица. Све сто дерматолог уради, можете и ви сам код куће.

ОДГОВОРИТЕ