Šta cjeđenje bubuljica čini vašoj koži?

Ugledali ste bubuljicu na licu i ne možete da odolite tome da je stisnete? Niste jedini.

Zdravlje 28.08.2014 | 18:52
Šta cjeđenje bubuljica čini vašoj koži?

Hiljade ljudi to redovno radi jer se time u nekoliko trenutaka rešavaju nepravilnosti na koži koje nastaju kao posledica upalnog procesa. Ali, iako kratkoročno može doneti olakšanje, dugoročno ceđenje bubuljica je štetno za kožu. Saznajte zašto ovaj estetski i zdravstveni problem treba da rešite manje invanzivnim metodama.

Akne i bubuljice javljaju se u nekoliko oblika i veličina: mitiseri, bubuljice s belim vrhom, mekane crvene kvržice i veće crvene kvrge. Kakvu god bubuljicu imali, možete doći u iskušenje da je stisnete, ali za dobrobit vaše kože treba da se oduprete tome.

Dugoročno, problem istiskivanjem bubuljica ne nestaje, već se može pogoršati i ostaviti ožiljke na vašoj koži, a čak je i inficirati.

Najjednostavnije objašnjeno, akne se formiraju kada sebum, prirodna masnoća kože, nije u mogućnosti da prodre na površinu kože pa ostaje zarobljena ispod površine.

U nekim slučajevima može doći i do poremećaja procesa odumiranja ćelija u površinskim slojevima kože. To dovodi do prekomernog ljuštenja kože čiji mikrokomadići mogu da dospeju u kanal pore lojne žlezde i tako fizički ometu normalno oslobađanje loja.

Tada se lojne izlučevine nakupljaju u koži, u unutrašnjosti blokiranog kanala, stvarajući povoljne uslove za razvoj bakterije Propionibacterium acnes koja se i inače nalazi u koži, ali se pod ovim uslovima nekontrolisano razmnožava. Stiskanjem bubuljice, toliko jako istisnete loj napolje da vam on ošteti kožu.

Pritom, time bakterije s površine kože prenosite u unutrašnjost bubuljice, što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve 'invazije' na kožu neretko su trajne mrlje i rupice.

Neka zbog toga u ratu protiv bubuljica vaš najjači saveznik bude dermatolog. Jedna od metoda kojom se dermatolozi bore protiv akni je tzv. ekstrakcija, kad pomoću instrumenta otčepljuju začepljene pore.

Metoda je vrlo blaga za kožu, a vrši se isključivo sterilnim priborom i s rukavicama, a područje kože koje se leči pre postupka čisti se alkoholom.

'Ukoliko se na licu pojavi bubuljica sa žutim 'gnojnim' vrhom možemo je natopiti antiseptikom i nikako je ne smemo pritiskati sa željom da je istisnemo, već tako da rastegnemo kožu oko nje.

Na taj način će gnojni sadržaj sam izaći koji, nakon zahvata, možemo obrisati gazom natopljenom antibiotikom za lokalnu primenu. Istiskivanje mitisera (komedona) i upalnih akni u svakom slučaju morate da prepustite stručnjaku.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

M

29.08.2014 11:56

Komerijalizacija bobuljica. Sve sto dermatolog uradi, možete i vi sam kod kuće.

ODGOVORITE