Западни Балкан регион мира и стабилности

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас на конференцији у Берлину да је западни Балкан регион мира и стабилности, који очекује брзо приступање ЕУ.

Србија 28.08.2014 | 17:46
Западни Балкан регион мира и стабилности

Дачић је нагласио да је нови приступ ЕУ, по коме ће поглавља 23 и 24 о владавини права и борби против корупције бити отворена на самом почетку преговарачког процеса, у најбољем интересу држава кандидата за чланство, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Европске интеграције су најефикаснији и најбржи начин да достигнемо високе стандарде у овим областима, кључним за свеобухватни развој државе и друштва и обезбеђивање економског раста и друштвеног просперитета", рекао је Дачић.

Приоритети Србије су, према његовим ријечима, изградња правне државе и владавине права што су, уједно, и предуслови за привлачење страних инвестиција и активирање малог и средњег предузетништва у земљи.

Дачић је истакао да су током 2013. године усвојене Стратегија реформе правосуђа и Стратегија за борбу против корупције, које детаљно прецизирају све мјере и рокове за имплементацију.

Он је поручио и да треба уложити напоре како би се, због потенцијалних инвеститора, побољшали законодавни оквири и примјена закона, те изградила култура која има "нулти степен толеранције" према корупцији.

Када је ријеч о унапређењу законодавног процеса у тим областима, Дачић је нагласио да је за Србију значајна помоћ ЕУ, као и билатерална помоћ и подршка држава као што је Њемачка.

Он је рекао да Србија не очекује од ЕУ попуштања кад је ријеч о испуњавању критеријума за чланство и да је спремна на продубљивање сарадње у циљу убрзања европске интеграције региона, како са онима
који су у процесу европских интеграција одмакли даље од Србије, тако и са онима којима тек предстоје значајни кораци на том путу.

"Сматрамо значајним да на том путу свако напредује у складу са сопственим заслугама, без наметнутог уједначавања темпа", закључио је Дачић у обраћању на министарском панелу под називом "Економско управљање и приближавање ЕУ".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хидроген

28.08.2014 17:28

А ста су наси изјавили???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

28.08.2014 19:37

Тачно регион мира и стабилности све док шиптари ходају Србском земљом читамо то и данас свака част какав златан мир

ОДГОВОРИТЕ