Zapadni Balkan region mira i stabilnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na konferenciji u Berlinu da je zapadni Balkan region mira i stabilnosti, koji očekuje brzo pristupanje EU.

Srbija 28.08.2014 | 17:46
Zapadni Balkan region mira i stabilnosti

Dačić je naglasio da je novi pristup EU, po kome će poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i borbi protiv korupcije biti otvorena na samom početku pregovaračkog procesa, u najboljem interesu država kandidata za članstvo, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Evropske integracije su najefikasniji i najbrži način da dostignemo visoke standarde u ovim oblastima, ključnim za sveobuhvatni razvoj države i društva i obezbeđivanje ekonomskog rasta i društvenog prosperiteta", rekao je Dačić.

Prioriteti Srbije su, prema njegovim riječima, izgradnja pravne države i vladavine prava što su, ujedno, i preduslovi za privlačenje stranih investicija i aktiviranje malog i srednjeg preduzetništva u zemlji.

Dačić je istakao da su tokom 2013. godine usvojene Strategija reforme pravosuđa i Strategija za borbu protiv korupcije, koje detaljno preciziraju sve mjere i rokove za implementaciju.

On je poručio i da treba uložiti napore kako bi se, zbog potencijalnih investitora, poboljšali zakonodavni okviri i primjena zakona, te izgradila kultura koja ima "nulti stepen tolerancije" prema korupciji.

Kada je riječ o unapređenju zakonodavnog procesa u tim oblastima, Dačić je naglasio da je za Srbiju značajna pomoć EU, kao i bilateralna pomoć i podrška država kao što je NJemačka.

On je rekao da Srbija ne očekuje od EU popuštanja kad je riječ o ispunjavanju kriterijuma za članstvo i da je spremna na produbljivanje saradnje u cilju ubrzanja evropske integracije regiona, kako sa onima
koji su u procesu evropskih integracija odmakli dalje od Srbije, tako i sa onima kojima tek predstoje značajni koraci na tom putu.

"Smatramo značajnim da na tom putu svako napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama, bez nametnutog ujednačavanja tempa", zaključio je Dačić u obraćanju na ministarskom panelu pod nazivom "Ekonomsko upravljanje i približavanje EU".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

hidrogen

28.08.2014 17:28

A sta su nasi izjavili???

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

28.08.2014 19:37

Tačno region mira i stabilnosti sve dok šiptari hodaju Srbskom zemljom čitamo to i danas svaka čast kakav zlatan mir

ODGOVORITE