Козмин Моци - јунак Лудогореца!

Козмин Моци, штопер Лудогореца, направио је подвиг незапамћен у врхунском фудбалу и донесо свом клубу минимум осам милиона евра. Газда жели да назове бар трибину на новом стадиону његовим именом. Па и ред је...

Фудбал 28.08.2014 | 14:30
Козмин Моци - јунак Лудогореца!

Било је случајева да су играчи у улози голмана скинули пенал, али никада никоме у утакмици вредној више од осам милиона евра! А баш толико, минимално толико, донео је Козмин Моци свом Лудогорецу, обранивши два пенала фудбалерима Стеауе. Не заборавимо и да је, поред тога, успешно реализовао пенал који је шутирао.

Несрећни су испали ти пенали за румунског представника. У првој утакмици у Букурешту с беле тачке је промашио Чипчију, али када се исти играч искупио голом у 88. минуту за 1:0 чинило се да ће Стеауа ипак заиграти међу елитом Старог континента. Тих 1:0 не делује велико, али у оваквим двобојима обично буде довољно. Ипак, коло среће се окреће, потврдило се то и у реваншу.

Дуго је на семафору стадиона у Софији где Лудогорец игра своје европске утакмице писало 0:0. Пет минута пре краја домаћи тренер очајнички шаље на терен и последњег џокера с клупе Вандерсона. У 90. минуту Бразилац погађа за 1:0 и Лудогорецу доноси продужетке. У додатних пола сата рововска битка и опрезна игра једних и других. Када је у 119. минуту бугарски голман Стојанов зарадио искључење, Стеауа је без сумње преузела улогу великог фаворита...

Јер премда је постала отрцана фраза, једанаестереци нису лутрија. Доказала су то бројна истраживања, а слушали смо о томе од стручњака и не тако давно, за време нокаут фазе Светског првенства. На популарно званом рулету једанаестераца срећа игру улогу, али постоји и низ техничких, психолошких и других фактора који утичу на успешност пуцања пенала. Кренути у тај рулет с играчем међу стативама никако није добро, међутим, фудбал не би био фудбал, тако леп и омиљен, да није у толикој мери непредвидив. И да не руши сва могућа правила, норме, претпоставке, логику...

Козмин Моци започео је серију матиравши свог "колегу" Арлаускиса на голу Стеауе. Кесеру потом изједначује на 1:1, а Вандерсон, онај јунак из 90. минута, прераста у трагичара промашајем другог пенала за Лудогорец. Огроман број фудбалских овисника већ одавно је прикован за ТВ пренос из Софије, будући да су претходне четири утакмице, углавном привлачније од оне Лудогореца и Стеауе, завршиле. Све је спремно за шоу Козмина Моција!

Он одмах чупа колегу Вандерсона обранивши пенал Парвулескуу, а у шестој серији у очај баца Корнела Рапу, целу екипу и бројне навијаче Стеауе. Нећемо ни помислити шта ће својим играчима рећи и какве ће санкције изрећи контроверзни газда Ђиђи Бекали.

"Не могу да верујем шта сам направио. После овакве утакмице, заслужили смо пласман даље", прозборио је кратко после утакмице избезумљени играч-голман.

Али ко је уопште Козмин Моци, спортска прича дана број 1, човек који је Лудогорецу несвакидашњим подухватом донео историјски пласман у Лигу шампиона?

За почетак, Моци је Румун. Рећи ће неко, ко ће кога ако не свој свога. Али не, не... Моци је бивши играч Стеауиног заклетог непријатеља Динама. У другом од три букурештанска великана провео је чак седам година, одигравши двестотинак утакмица. С обзиром на то да је Лудогорец још млади клуб с малом базом навијача, није тешко закључити да је Моци данас највише слављен међу навијачком армијом Динамо Букурешта...

Моци има 29 година, бивши је млади румуњски репрезентативац, али за А селекцију сакупио је само пет наступа. Док је играо у Динаму, повезивали су га с великим клубовима попут Лација и Евертона, али најдаље је догурао до Сијене, где је тек четири пута заиграо у утакмицама Серије А. У лето 2012. Моци је стигао у Разград.

Лудогорец га је потписао за свега 400.000 евра добивши с њим, осим штопера и по потреби бека, показује се и голмана. Његове две одбране наставиле су бајку "луде шуме". После пролећа у Европи, Лудогорец ће по први пут играти у Лиги шампиона! Твитером се још синоћ проширила информација да је аутор "европског Лудогореца", бизнисмен Кирил Домушчијев, поручио да ће нови стадион или бар једну трибину назвати по Козмину Моцију. Не знамо да ли је то истина, али заслужио је минимално споменик... Ко уопште може бити већа легенда клуба основаног пре само 13 година од оваквог хероја?

Коментари / 0

Оставите коментар