Kozmin Moci - junak Ludogoreca!

Kozmin Moci, štoper Ludogoreca, napravio je podvig nezapamćen u vrhunskom fudbalu i doneso svom klubu minimum osam miliona evra. Gazda želi da nazove bar tribinu na novom stadionu njegovim imenom. Pa i red je...

Fudbal 28.08.2014 | 14:30
Kozmin Moci - junak Ludogoreca!

Bilo je slučajeva da su igrači u ulozi golmana skinuli penal, ali nikada nikome u utakmici vrednoj više od osam miliona evra! A baš toliko, minimalno toliko, doneo je Kozmin Moci svom Ludogorecu, obranivši dva penala fudbalerima Steaue. Ne zaboravimo i da je, pored toga, uspešno realizovao penal koji je šutirao.

Nesrećni su ispali ti penali za rumunskog predstavnika. U prvoj utakmici u Bukureštu s bele tačke je promašio Čipčiju, ali kada se isti igrač iskupio golom u 88. minutu za 1:0 činilo se da će Steaua ipak zaigrati među elitom Starog kontinenta. Tih 1:0 ne deluje veliko, ali u ovakvim dvobojima obično bude dovoljno. Ipak, kolo sreće se okreće, potvrdilo se to i u revanšu.

Dugo je na semaforu stadiona u Sofiji gde Ludogorec igra svoje evropske utakmice pisalo 0:0. Pet minuta pre kraja domaći trener očajnički šalje na teren i poslednjeg džokera s klupe Vandersona. U 90. minutu Brazilac pogađa za 1:0 i Ludogorecu donosi produžetke. U dodatnih pola sata rovovska bitka i oprezna igra jednih i drugih. Kada je u 119. minutu bugarski golman Stojanov zaradio isključenje, Steaua je bez sumnje preuzela ulogu velikog favorita...

Jer premda je postala otrcana fraza, jedanaestereci nisu lutrija. Dokazala su to brojna istraživanja, a slušali smo o tome od stručnjaka i ne tako davno, za vreme nokaut faze Svetskog prvenstva. Na popularno zvanom ruletu jedanaesteraca sreća igru ulogu, ali postoji i niz tehničkih, psiholoških i drugih faktora koji utiču na uspešnost pucanja penala. Krenuti u taj rulet s igračem među stativama nikako nije dobro, međutim, fudbal ne bi bio fudbal, tako lep i omiljen, da nije u tolikoj meri nepredvidiv. I da ne ruši sva moguća pravila, norme, pretpostavke, logiku...

Kozmin Moci započeo je seriju matiravši svog "kolegu" Arlauskisa na golu Steaue. Keseru potom izjednačuje na 1:1, a Vanderson, onaj junak iz 90. minuta, prerasta u tragičara promašajem drugog penala za Ludogorec. Ogroman broj fudbalskih ovisnika već odavno je prikovan za TV prenos iz Sofije, budući da su prethodne četiri utakmice, uglavnom privlačnije od one Ludogoreca i Steaue, završile. Sve je spremno za šou Kozmina Mocija!

On odmah čupa kolegu Vandersona obranivši penal Parvuleskuu, a u šestoj seriji u očaj baca Kornela Rapu, celu ekipu i brojne navijače Steaue. Nećemo ni pomisliti šta će svojim igračima reći i kakve će sankcije izreći kontroverzni gazda Điđi Bekali.

"Ne mogu da verujem šta sam napravio. Posle ovakve utakmice, zaslužili smo plasman dalje", prozborio je kratko posle utakmice izbezumljeni igrač-golman.

Ali ko je uopšte Kozmin Moci, sportska priča dana broj 1, čovek koji je Ludogorecu nesvakidašnjim poduhvatom doneo istorijski plasman u Ligu šampiona?

Za početak, Moci je Rumun. Reći će neko, ko će koga ako ne svoj svoga. Ali ne, ne... Moci je bivši igrač Steauinog zakletog neprijatelja Dinama. U drugom od tri bukureštanska velikana proveo je čak sedam godina, odigravši dvestotinak utakmica. S obzirom na to da je Ludogorec još mladi klub s malom bazom navijača, nije teško zaključiti da je Moci danas najviše slavljen među navijačkom armijom Dinamo Bukurešta...

Moci ima 29 godina, bivši je mladi rumunjski reprezentativac, ali za A selekciju sakupio je samo pet nastupa. Dok je igrao u Dinamu, povezivali su ga s velikim klubovima poput Lacija i Evertona, ali najdalje je dogurao do Sijene, gde je tek četiri puta zaigrao u utakmicama Serije A. U leto 2012. Moci je stigao u Razgrad.

Ludogorec ga je potpisao za svega 400.000 evra dobivši s njim, osim štopera i po potrebi beka, pokazuje se i golmana. Njegove dve odbrane nastavile su bajku "lude šume". Posle proleća u Evropi, Ludogorec će po prvi put igrati u Ligi šampiona! Tviterom se još sinoć proširila informacija da je autor "evropskog Ludogoreca", biznismen Kiril Domuščijev, poručio da će novi stadion ili bar jednu tribinu nazvati po Kozminu Mociju. Ne znamo da li je to istina, ali zaslužio je minimalno spomenik... Ko uopšte može biti veća legenda kluba osnovanog pre samo 13 godina od ovakvog heroja?

Komentari / 0

Ostavite komentar