ЛШ, квалификације: Фаворити сигурни

Екипе Арсенала, Бајера из Леверкузена, Малмеа и Атлетик Билбаа учествоваће у групној фази Лиге шампиона.

Фудбал 28.08.2014 | 00:00
ЛШ, квалификације: Фаворити сигурни

У првих пола сата играло се прилично опрезно на обе стране, па је публика на "Емиратима" била ускраћена из изгледне шансе, уместо чега је добила успаванку. Када се чинило да ће се на предах отићи без голова, Арсенал је нашао пут до мреже.

Дуго је трајала та акција у судијској надокнади првог дела коју су дуплим пасом започели Алексис Санчез и Дебуши, а наставили Озил и Вилшер, који је препустио лопту чилеанском нападачу, а појачање из Барселоне је искоса са десне стране оштрим ударцем погодио доњи леви угао за 1:0 и први гол за Арсенал на званичном мечу.

Бешикташ није имао ни ударац у оквир гола у првом полувремену, док се у наставку потпуно закувало. Најпре је Санчез пропустио одличну прилику на асистенцију Вилшера, као и Дебуши нешто касније, али је после прекида био готово у "мртвом" углу, па је лопту главом послао поред стативе на истеку сат времена игре.

Узвратио је убрзо Демба Ба на другој страни, да би се онда Окслејд-Чемберлен побринуо за удахе на трибинама. После центаршута са леве стране изненада се нашао у сјајној шанси, али је са пет метара шутирао право у голмана Зенгина.

Већ у следећој акцији Арсенал је остао са десеторицом, пошто је Дебуши у 75. минуту са леђа оборио Пектемека и спречио контру, па му је судија Педро Проенса показао други жути картон и пут у свлачионицу.

Арсенал је одолео са играчем мање и сачувао вођство, па ће Енглеска имати четири представника у елити као Шпанија и Немачка, док ће Италија имати два.

Мреже у реваншима су се најпре тресле у Леверкузену и то два пута за кратко време. Бајер је утабао пут ка Лиги шампиона, јер је након тријумфа од 2:3 у гостима Копенхагену, за само седам минута повео са 2:0.

Најпре је Сон већ у 75. секунди казнио очајну реакцију одбране данске екипе, а предност је удовстручио Калханоглу из слободњака, уз помоћ једног од играча у живом зиду кога је лопта закачила довољно да превари голмана Андерсена.

Штефан Кислинг је повисио на 3:0 из пенала у 31. минуту, да би убедљив тријумф "аспиринџија" оверио другим поготком и ударцем искоса са леве стране у супротан угао на фантастичну дугу лопту Кастра.

После релативно мирног првог полувремена у Билбаоу, Наполи је одмах по повратку из свлачионица дошао до гола који га је водио у групну фазу, али се тамо није нашао због невероватних грешака у одбрани, па ће у Лигу Европе.

Капитен гостију Марек Хамшик нашао се на правом месту у казненом простору да одбитак спроведе иза леђа Ираизоза за 0:1 у 47. минуту, али су гости онда потпуно стали.

Распламсала се борба у Баскији, па је домаћин у 61. минуту изједначио и најавио потпуну лудницу на "Сан Мамесу". После корнера са леве стране Адуриц је остао потпуно усамљен на другој стативи, па му није било тешко да казни почетничку грешку одбране Наполитанаца и погоди ближи угао за 1:1.

Пуленима Рафаела Бенитеза као да се није ишло у елити, па су још једном катастрофалном грешком поклонили Билбау преокрет за свега осам минута - дуга лопта са половине домаћина створила је праву конфузију у редовима ривала, Раул Албиол и голман Рафаел се нису договорили ко ће до лопте, па је то искористио Адуриц да затресе мрежи и на семафору испише 2:1.

За коначан резултат био је задужен Ибаи Гомез у 74. минуту, иако је пас Лопеза био упућен Адурицу који је био у офсајду, али је он препустио лопту стрелцу трећег гола, па судија није реаговао.

Велико изненађење направио је Малме, јер на свом терену води са 3:0 срушио фаворизовани Салцбург и постао први шведски тим после 2000. године и Хелсинборга који се нашао у Лиги шампиона.

Швеђани су до вођства дошли у 11. минуту голом Розенберга из пенала, да би осам минута касније Ериксон ухватио волеј са скоро 30 метара искоса са леве стране и сјајно послао лопту у супротан угао. Тачку на тријумф ставио је Розенберг после контре и сјајне финте којом је на траву бацио голмана гостију Гулачија.

Коментари / 0

Оставите коментар