LŠ, kvalifikacije: Favoriti sigurni

Ekipe Arsenala, Bajera iz Leverkuzena, Malmea i Atletik Bilbaa učestvovaće u grupnoj fazi Lige šampiona.

Fudbal 28.08.2014 | 00:00
LŠ, kvalifikacije: Favoriti sigurni

U prvih pola sata igralo se prilično oprezno na obe strane, pa je publika na "Emiratima" bila uskraćena iz izgledne šanse, umesto čega je dobila uspavanku. Kada se činilo da će se na predah otići bez golova, Arsenal je našao put do mreže.

Dugo je trajala ta akcija u sudijskoj nadoknadi prvog dela koju su duplim pasom započeli Aleksis Sančez i Debuši, a nastavili Ozil i Vilšer, koji je prepustio loptu čileanskom napadaču, a pojačanje iz Barselone je iskosa sa desne strane oštrim udarcem pogodio donji levi ugao za 1:0 i prvi gol za Arsenal na zvaničnom meču.

Bešiktaš nije imao ni udarac u okvir gola u prvom poluvremenu, dok se u nastavku potpuno zakuvalo. Najpre je Sančez propustio odličnu priliku na asistenciju Vilšera, kao i Debuši nešto kasnije, ali je posle prekida bio gotovo u "mrtvom" uglu, pa je loptu glavom poslao pored stative na isteku sat vremena igre.

Uzvratio je ubrzo Demba Ba na drugoj strani, da bi se onda Okslejd-Čemberlen pobrinuo za udahe na tribinama. Posle centaršuta sa leve strane iznenada se našao u sjajnoj šansi, ali je sa pet metara šutirao pravo u golmana Zengina.

Već u sledećoj akciji Arsenal je ostao sa desetoricom, pošto je Debuši u 75. minutu sa leđa oborio Pektemeka i sprečio kontru, pa mu je sudija Pedro Proensa pokazao drugi žuti karton i put u svlačionicu.

Arsenal je odoleo sa igračem manje i sačuvao vođstvo, pa će Engleska imati četiri predstavnika u eliti kao Španija i Nemačka, dok će Italija imati dva.

Mreže u revanšima su se najpre tresle u Leverkuzenu i to dva puta za kratko vreme. Bajer je utabao put ka Ligi šampiona, jer je nakon trijumfa od 2:3 u gostima Kopenhagenu, za samo sedam minuta poveo sa 2:0.

Najpre je Son već u 75. sekundi kaznio očajnu reakciju odbrane danske ekipe, a prednost je udovstručio Kalhanoglu iz slobodnjaka, uz pomoć jednog od igrača u živom zidu koga je lopta zakačila dovoljno da prevari golmana Andersena.

Štefan Kisling je povisio na 3:0 iz penala u 31. minutu, da bi ubedljiv trijumf "aspirindžija" overio drugim pogotkom i udarcem iskosa sa leve strane u suprotan ugao na fantastičnu dugu loptu Kastra.

Posle relativno mirnog prvog poluvremena u Bilbaou, Napoli je odmah po povratku iz svlačionica došao do gola koji ga je vodio u grupnu fazu, ali se tamo nije našao zbog neverovatnih grešaka u odbrani, pa će u Ligu Evrope.

Kapiten gostiju Marek Hamšik našao se na pravom mestu u kaznenom prostoru da odbitak sprovede iza leđa Iraizoza za 0:1 u 47. minutu, ali su gosti onda potpuno stali.

Rasplamsala se borba u Baskiji, pa je domaćin u 61. minutu izjednačio i najavio potpunu ludnicu na "San Mamesu". Posle kornera sa leve strane Aduric je ostao potpuno usamljen na drugoj stativi, pa mu nije bilo teško da kazni početničku grešku odbrane Napolitanaca i pogodi bliži ugao za 1:1.

Pulenima Rafaela Beniteza kao da se nije išlo u eliti, pa su još jednom katastrofalnom greškom poklonili Bilbau preokret za svega osam minuta - duga lopta sa polovine domaćina stvorila je pravu konfuziju u redovima rivala, Raul Albiol i golman Rafael se nisu dogovorili ko će do lopte, pa je to iskoristio Aduric da zatrese mreži i na semaforu ispiše 2:1.

Za konačan rezultat bio je zadužen Ibai Gomez u 74. minutu, iako je pas Lopeza bio upućen Aduricu koji je bio u ofsajdu, ali je on prepustio loptu strelcu trećeg gola, pa sudija nije reagovao.

Veliko iznenađenje napravio je Malme, jer na svom terenu vodi sa 3:0 srušio favorizovani Salcburg i postao prvi švedski tim posle 2000. godine i Helsinborga koji se našao u Ligi šampiona.

Šveđani su do vođstva došli u 11. minutu golom Rozenberga iz penala, da bi osam minuta kasnije Erikson uhvatio volej sa skoro 30 metara iskosa sa leve strane i sjajno poslao loptu u suprotan ugao. Tačku na trijumf stavio je Rozenberg posle kontre i sjajne finte kojom je na travu bacio golmana gostiju Gulačija.

Komentari / 0

Ostavite komentar