Порошенко најавио мировну “мапу пута”

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је данас да ће бити припремљена мировна "мапа пута" ради окончања сукоба између украјинске војске и проруских снага на истоку Украјине.

Свијет 27.08.2014 | 08:13
Порошенко најавио мировну “мапу пута”

Он се обратио новинарима послије ноћашњег првог директног састанка са руским предсједником Владимиром Путином у Минску.

"Биће припремљена мапа пута да би се што прије постигао прекид ватре, који по карактеру апсолутно мора бити билатералан", рекао је Порошенко послије двочасовног састанка са Путином у главном граду Бјелорусије.

Путин је оцијенио да је разговор био позитиван, али да није на Русији да иде у детаље о прекиду ватре између власти у Кијеву и региона на истоку Украјине.

"Нисмо суштински разговарали о томе и Русија не може да води суштинску расправу о условима прекида ватре, о споразумима између Кијева, Доњецка и Луганска. То није наша ствар. То зависи од саме Украјине", рекао је Путин, преноси Ројтерс.

Он је додао да Москва може само да допринесе стварању ситуације повјерења за могући и пријеко потребни преговарачки процес.

Руски предсједник рекао је да се сложио са Порошенком да је од суштинске важности да се настави дијалог о енергетици, укључујући проблем гаса, пренио је Итар-тас.

Путин је рекао да ће трилатерална радна група, коју чине Русија, Украјина и ЕУ, до 12. септембра саставити приједлоге који би уважили примједбе земаља источне царинске уније у вези са примјеном трговинског споразума Брисела и Кијева.

Шеф спољне политике ЕУ Кетрин Ештон рекла је да је су разговори били срдачни и позитивни и да су учесници жељели да виде да ли постоје услови у којима сви могу да дају максималан допринос рјешавању кризе.

Упркос позитивном тону ових изјава, за сада није познато како ће на њих реаговати проруске снаге на истоку Украјине, нити колико брзо би прекид ватре могао бити договорен, односно колико ће трајати.

У мултилатералним разговорима у Минску о украјинској кризи учествовали су Русија, Украјина, ЕУ, Бјелорусија и Казахстан.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

28.08.2014 12:27

Хоћеш у ЕУ, НАТО, руски гас и да убијаш руске цивиле. Баш ме занима каква ће бити та мапа.

ОДГОВОРИТЕ