Porošenko najavio mirovnu “mapu puta”

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas da će biti pripremljena mirovna "mapa puta" radi okončanja sukoba između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Svijet 27.08.2014 | 08:13
Porošenko najavio mirovnu “mapu puta”

On se obratio novinarima poslije noćašnjeg prvog direktnog sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Minsku.

"Biće pripremljena mapa puta da bi se što prije postigao prekid vatre, koji po karakteru apsolutno mora biti bilateralan", rekao je Porošenko poslije dvočasovnog sastanka sa Putinom u glavnom gradu Bjelorusije.

Putin je ocijenio da je razgovor bio pozitivan, ali da nije na Rusiji da ide u detalje o prekidu vatre između vlasti u Kijevu i regiona na istoku Ukrajine.

"Nismo suštinski razgovarali o tome i Rusija ne može da vodi suštinsku raspravu o uslovima prekida vatre, o sporazumima između Kijeva, Donjecka i Luganska. To nije naša stvar. To zavisi od same Ukrajine", rekao je Putin, prenosi Rojters.

On je dodao da Moskva može samo da doprinese stvaranju situacije povjerenja za mogući i prijeko potrebni pregovarački proces.

Ruski predsjednik rekao je da se složio sa Porošenkom da je od suštinske važnosti da se nastavi dijalog o energetici, uključujući problem gasa, prenio je Itar-tas.

Putin je rekao da će trilateralna radna grupa, koju čine Rusija, Ukrajina i EU, do 12. septembra sastaviti prijedloge koji bi uvažili primjedbe zemalja istočne carinske unije u vezi sa primjenom trgovinskog sporazuma Brisela i Kijeva.

Šef spoljne politike EU Ketrin Ešton rekla je da je su razgovori bili srdačni i pozitivni i da su učesnici željeli da vide da li postoje uslovi u kojima svi mogu da daju maksimalan doprinos rješavanju krize.

Uprkos pozitivnom tonu ovih izjava, za sada nije poznato kako će na njih reagovati proruske snage na istoku Ukrajine, niti koliko brzo bi prekid vatre mogao biti dogovoren, odnosno koliko će trajati.

U multilateralnim razgovorima u Minsku o ukrajinskoj krizi učestvovali su Rusija, Ukrajina, EU, Bjelorusija i Kazahstan.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

28.08.2014 14:27

Hoćeš u EU, NATO, ruski gas i da ubijaš ruske civile. Baš me zanima kakva će biti ta mapa.

ODGOVORITE