Предсједници о несталима у рату

Председници Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ у петак ће потписати декларацију чији је циљ да се подстакне успешни завршетак процеса тражења несталих у рату, потврдио је за Бету Јасмин Аговић, портпарол Међународне канцеларија за тражење несталих особа (ИЦМП) са седиштем у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 26.08.2014 | 22:21
Предсједници о несталима у рату

Он је навео да су свој долазак у Мостар, где ће састанак бити одржан, потврдили председник Србије Томислав Николић, председник Хрватске Иво Јосиповић, председник Црне Горе Филип Вујановић и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Декларација би, како се истиче, требало би да буде зачетак глобалне инцијативе којој би се придружиле све државе суочене с проблемима несталих у оружаним сукобима.

"Декларација афирмише резултате који су у протеклим годинама постигнути у поступку трагања за несталима током ратних сукоба и уједно има за циљ да се потврди спремност за наставак трагања за несталима", казао је Аговић.

У декларацији се наглашава да неразјашњена судбина бројних несталих у ратовима додатно продужава патње њихових породица, због чега се тај проблем мора ефикасно и одговорно решити.

У том документу још стоји да шефови Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ позивају и власти свих других земаља света да то такође учине.

У декларацији се наводи и нужност кажњавања одговорних за трагичне судбине несталих особа.

Према подацима ИЦМП-а, у ратовима на подручју бивше Југославије пријављено је око 40 хиљада несталих особа, од чега је највећи део, 30 хиљада особа, нестао у БиХ.

Трага се за још око 14 хиљада несталих, од чега се у БиХ трага за десет хиљада.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар