Predsjednici o nestalima u ratu

Predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH u petak će potpisati deklaraciju čiji je cilj da se podstakne uspešni završetak procesa traženja nestalih u ratu, potvrdio je za Betu Jasmin Agović, portparol Međunarodne kancelarija za traženje nestalih osoba (ICMP) sa sedištem u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 26.08.2014 | 22:21
Predsjednici o nestalima u ratu

On je naveo da su svoj dolazak u Mostar, gde će sastanak biti održan, potvrdili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Deklaracija bi, kako se ističe, trebalo bi da bude začetak globalne incijative kojoj bi se pridružile sve države suočene s problemima nestalih u oružanim sukobima.

"Deklaracija afirmiše rezultate koji su u proteklim godinama postignuti u postupku traganja za nestalima tokom ratnih sukoba i ujedno ima za cilj da se potvrdi spremnost za nastavak traganja za nestalima", kazao je Agović.

U deklaraciji se naglašava da nerazjašnjena sudbina brojnih nestalih u ratovima dodatno produžava patnje njihovih porodica, zbog čega se taj problem mora efikasno i odgovorno rešiti.

U tom dokumentu još stoji da šefovi Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH pozivaju i vlasti svih drugih zemalja sveta da to takođe učine.

U deklaraciji se navodi i nužnost kažnjavanja odgovornih za tragične sudbine nestalih osoba.

Prema podacima ICMP-a, u ratovima na području bivše Jugoslavije prijavljeno je oko 40 hiljada nestalih osoba, od čega je najveći deo, 30 hiljada osoba, nestao u BiH.

Traga se za još oko 14 hiljada nestalih, od čega se u BiH traga za deset hiljada.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar