Састали се Путин и Порошенко

Владимир Путин, Александар Лукашенко и Нурсултан Назарбајев – председници Русије, Белорусије и Казахстана, земаља које чине Евроазијску царинску унију, састали су се у Минску са украјинским председником Петром Порошенком.

 

Свијет 26.08.2014 | 21:53
Састали се Путин и Порошенко

Састанку присуствује и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. Потом су се "очи у очи" састали Путин и Порошенко.

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да данашње разговоре са Владимиром Путином и највишим европским званичницима види као кључне за будућност Европе, преноси Тањуг.

О судбини света и Европе одлучује се на овом састанку у Минску. Тако ја то видим, рекао је Порошенко после руковања са Путином, на почетку билатералног сусрета, пренела је агенција АФП.

Путин је изјавио да криза у Украјини не може да буде окончана помоћу додатне војне ескалације нити одбацивањем дијалог са представницима региона Украјине где већину чине Руси.

Руска привреда би могла да претрпи штету од око 100 милијарди рубаља (2,77 милијарди долара) уколико европски производи чији је увоз Русија забранила као одговор на санкције ЕУ, ипак доспеју у Русију преко Украјине после потписивања споразума са ЕУ, пренео је Ројтерс.

Званична Москва је више пута упозорила Кијев да би потписивање Споразума о придруживању са ЕУ представљало економско самоубиство.

Путин је додао да ће, у случају да се то догоди, званична Москва увести економске контрамере. Поред тога, последице ће осетити и Белорусија и Казахстан, који поред Русије чине Царинску унију.

"Сектори индустрије и пољопривреде биће веома погођени, а осетиће се и негативне последице по економски раст и развој", истакао је Путин.

Руски председник је на састанку са украјинским председником Петром Порошенком упозорио да ће транзиција Украјине на трговинске стандарде ЕУ коштати ту земљу 165 милијарди евра у наредних десет година.

У међувремену, на истоку Украјине се настављају борбе између украјинских снага и проруских активиста.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

27.08.2014 21:56

Дође вријеме напокон. Путин их условљава енергентима, док руска војска полако улази у са оклопним јединицама на испомоћ. Нешто ми је и ова љепотица омекшала.

ОДГОВОРИТЕ