Sastali se Putin i Porošenko

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev – predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana, zemalja koje čine Evroazijsku carinsku uniju, sastali su se u Minsku sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

 

Svijet 26.08.2014 | 21:53
Sastali se Putin i Porošenko

Sastanku prisustvuje i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Potom su se "oči u oči" sastali Putin i Porošenko.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da današnje razgovore sa Vladimirom Putinom i najvišim evropskim zvaničnicima vidi kao ključne za budućnost Evrope, prenosi Tanjug.

O sudbini sveta i Evrope odlučuje se na ovom sastanku u Minsku. Tako ja to vidim, rekao je Porošenko posle rukovanja sa Putinom, na početku bilateralnog susreta, prenela je agencija AFP.

Putin je izjavio da kriza u Ukrajini ne može da bude okončana pomoću dodatne vojne eskalacije niti odbacivanjem dijalog sa predstavnicima regiona Ukrajine gde većinu čine Rusi.

Ruska privreda bi mogla da pretrpi štetu od oko 100 milijardi rubalja (2,77 milijardi dolara) ukoliko evropski proizvodi čiji je uvoz Rusija zabranila kao odgovor na sankcije EU, ipak dospeju u Rusiju preko Ukrajine posle potpisivanja sporazuma sa EU, preneo je Rojters.

Zvanična Moskva je više puta upozorila Kijev da bi potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU predstavljalo ekonomsko samoubistvo.

Putin je dodao da će, u slučaju da se to dogodi, zvanična Moskva uvesti ekonomske kontramere. Pored toga, posledice će osetiti i Belorusija i Kazahstan, koji pored Rusije čine Carinsku uniju.

"Sektori industrije i poljoprivrede biće veoma pogođeni, a osetiće se i negativne posledice po ekonomski rast i razvoj", istakao je Putin.

Ruski predsednik je na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom upozorio da će tranzicija Ukrajine na trgovinske standarde EU koštati tu zemlju 165 milijardi evra u narednih deset godina.

U međuvremenu, na istoku Ukrajine se nastavljaju borbe između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

27.08.2014 21:56

Dođe vrijeme napokon. Putin ih uslovljava energentima, dok ruska vojska polako ulazi u sa oklopnim jedinicama na ispomoć. Nešto mi je i ova ljepotica omekšala.

ODGOVORITE