Експлодирало тајно америчко оружје

Америчка ракета која је носила ново хиперсонично оружје експлодирала је изнад Аљаске након лансирања. Оружје које је носила у стању је да путује брзином познатом као мах 5, од око 6.000 километара на час, и да за мање од сата нападне циљ било где на планети.

Свијет 26.08.2014 | 17:59
Експлодирало тајно америчко оружје

Супертајно Напредно хиперсонично оружје које је развила америчка војска ипак је неславно завршило пробни лет есплозијом која се десила само четири секунде након лансирања из Кејп Гревила на острву Кодијак на Аљасци. Пентагон је навео да су га контролори уништили чим је примећена грешка у систему.

"Дејли мејл" преноси изјаву Морин Шуман, портпаролке америчког Министарства одбрабне, која наводи да је разлог за самоуништавање овог пројекта била је брига за јавну безбедност, а у инциденту нико није повређен.

- Морали смо да окончамо мисију. Оружје је есплодирало приликом полетања и пало натраг на лансирни комплекс - рекла је Шуманова, која је додала да у овом тренутку није могуће проценити штету коју је изазвао пад у овом комплексу који се налази на 40 километара од града Кодијака.

Амерички званичници тврде да овај оружани систем није носио бојеву главу када су људи који су га тестирали одлучили да прекину мисију. Експлозију су видели локални очевици који су пратили лансирање, а међу њима је био и Скот Вајт, фотограф из Кодијака, који је експлозију описао као бучну и застрашујућу. Вајт наводи да је после био видљив јак пожар.

Шуманова наводи да је ово оружје једно од неколико које тестира америчка војска у оквиру Програма конвенционалног брзог глобалног удара.

- То је концепт који ће омогућити Министарству одбране да досегне било који циљ било где на свету за мање од сата - казала је она.

Напредно хиперсонично оружје први пут је тестирано у новембру 2011. изнад Хаваја, а ново тестирање требало је да унапреди његове перформансе.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

гргец

26.08.2014 16:14

И онда се ко фол ми несто питамо :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

26.08.2014 16:35

Питаће нас кад буду требали да га употријебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

26.08.2014 21:36

Не вјерујем да се овдје ради о интерконтиненталним ракетама него ракетама за обарање ловаца. Руси већ имају у употреби ракете кратког домета које иду 6000км/х. Не може им побјећи ниједан ловац.

ОДГОВОРИТЕ