Генерална директорка ММФ на суду

Генерална директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард суочила се данас са четвртом рундом испитивања у суду о корупционашкој афери, док је била министарка финансија у влади премијера Николе Саркозија.

Свијет 26.08.2014 | 16:05
Генерална директорка ММФ на суду

Палати правде у Паризу води се случај тајкуна Бернарда Тапија из 2008. чија је афера подигла велику "политичку прашину" јер је у њу била укључена Лагард док је била француска министарка.По изласку из Суда, Лагард није новинарима дала коментар, мада је раније негирала било какве оптужбе за злоупотребу службеног положаја, пренела је агенција АФП.

Банка Кредит Лионез у државном власништву имала је потраживања која су потицала из 1993. док је Тапи био генерални заступник спорске марке "Адидас". Тапи је тврдио да га је банка наводно преварила и да је "намерно потценила праву вредност компаније у време њене продаје" те да држава, као главни акционар банке, мора да му надокнади штету од 400 милиона евра. Лагард је бранила такав став у спору пред трочланом арбитражном комисијом где је Тапи осумњичен да је добио фаворизовани третман у замену за подршку Саркозију на председничким изборима 2007.

На ранијем рочишту у марту, Лагард је изјавила да је увек поступала у интересу земље и у складу са законом и одбацила оптужбе мада јој је та афера, прошле године, угрозила место генералне директорке ММФ. Међутим, уместо дебакла Лагард је постављена за специјалног сведока у случају, што је обавезује да долази на испитивања у Суд, али и оставља "отворена врата" за евентуалне оптужбе касније.

Коментари / 0

Оставите коментар