Generalna direktorka MMF na sudu

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard suočila se danas sa četvrtom rundom ispitivanja u sudu o korupcionaškoj aferi, dok je bila ministarka finansija u vladi premijera Nikole Sarkozija.

Svijet 26.08.2014 | 16:05
Generalna direktorka MMF na sudu

Palati pravde u Parizu vodi se slučaj tajkuna Bernarda Tapija iz 2008. čija je afera podigla veliku "političku prašinu" jer je u nju bila uključena Lagard dok je bila francuska ministarka.Po izlasku iz Suda, Lagard nije novinarima dala komentar, mada je ranije negirala bilo kakve optužbe za zloupotrebu službenog položaja, prenela je agencija AFP.

Banka Kredit Lionez u državnom vlasništvu imala je potraživanja koja su poticala iz 1993. dok je Tapi bio generalni zastupnik sporske marke "Adidas". Tapi je tvrdio da ga je banka navodno prevarila i da je "namerno potcenila pravu vrednost kompanije u vreme njene prodaje" te da država, kao glavni akcionar banke, mora da mu nadoknadi štetu od 400 miliona evra. Lagard je branila takav stav u sporu pred tročlanom arbitražnom komisijom gde je Tapi osumnjičen da je dobio favorizovani tretman u zamenu za podršku Sarkoziju na predsedničkim izborima 2007.

Na ranijem ročištu u martu, Lagard je izjavila da je uvek postupala u interesu zemlje i u skladu sa zakonom i odbacila optužbe mada joj je ta afera, prošle godine, ugrozila mesto generalne direktorke MMF. Međutim, umesto debakla Lagard je postavljena za specijalnog svedoka u slučaju, što je obavezuje da dolazi na ispitivanja u Sud, ali i ostavlja "otvorena vrata" za eventualne optužbe kasnije.

Komentari / 0

Ostavite komentar