Склоњени имовински картони политичара

Нема више имовинских картона чланова странака на сајту Централне изборне комисије БиХ.

Босна и Херцеговина 27.08.2014 | 08:06
Склоњени имовински картони политичара

Уз званичан захтев одобрава се увид, али без копирања и изношења материјала.

Читање и увид у имовинске картоне свих кандидата на предстојећим октобарским изборима нису више могући на интернет-страници Централне изборне комисије БиХ (ЦИК). Сада су ти подаци заштићени Законом о заштити личних података БиХ, а који су наравно усвојили исти политичари који излазе на овогодишње изборе.

Тако су се након неколико година политичари изборили за то да им „обични грађани“ не гледају и броје имовину коју имају и коју пријављују.

Ово је одрађено под изговором да грађани гледају имовину и оних који су изабрани на изборима и оних који нису. Па у страху од могућих криминалних дела према онима који имају велика богатства политичари су затражили да се подаци не стављају на сајт. То им је наравно и допуштено.

Сада због овог закона сви који желе да имају увид у имовину политичара морају упутити мејл ЦИК БиХ у којем образлажу зашто желе да виде имовински картон неког од политичара. Овакав принцип важи и за грађане и за новинаре.

Бројање милиона марака, станова, кућа, викендица, сада ће бити доступно пре свега само новинарима јер тешко ће грађани, а поготово они који не живе у Сарајеву где је седиште ЦИК БиХ, тражити допуштење да прегледају податке о имовини својих вођа.

Максида Пирић, портпарол ЦИК БиХ, каже за „Новости“ да је довољно мејлом да се обрате сви заинтересовани и да ће врло брзо бити услужени.

Према њеним речима материјали се након одобравања дају на увид у просторијама ЦИК, али није дозвољено њихово изношење, већ се могу само преписати.

-Све што имамо од имовинских картона је доступно али пријаве још стижу. Рок је био до 23. августа. Због закона о заштити личних података БиХ имамо овакву ситуацију. Ми смо имали судски процес са Агенцијом за заштиту података јер су тражили да не објављујуемо податке, и ми смо изгубили и сада поступамо по закону.

Али, због Изборног закона БиХ, који прописује да јавност мора имати увид, ми то радимо на начин да након захтева одобравамо увид у имовинске картоне. Ту ће предност имати новинари јер ће они даље преносити информације јавности - појаснила је Пирићева.

Када се говори о подацима који се налазе у картонима, њих ЦИК БиХ не проверава тако да остаје увек могућност малверзација.

- Ми то не проверавамо. То је на новинарима, изјавила је Пирићева.

Овакво понашање политичара само још једном доказује да они прво мисле на себе па онда на грађане, каже за „Новости“ Тања Топић, политички аналитичар.

-Наравно да грађани желе да виде шта то имају политичари јер није тајна да они зарађују највише новца и да је већ годинама политика најуноснији бизнис у БиХ. Сада одлуком да ускрате увид грађанима у своју имовину јасно показују да више не желе да грађани гледају шта они имају. Да ли је то од страха да ће грађани престати да гласају за њих кад виде милионе на рачунима и виле које поседују, није искључено - истиче Топићева. 

Она подсећа да су одлуку о склањању података са странице ЦИК-а донели исти политичари који не желе да им се у имовину „гледа“.

- Грађани су бирали те политичаре, а они су им јасно ставили до знања шта мисле о њима. Сада је ред на грађанима да на изборима покажу шта мисле о политичарима и њиховим потезима – каже Тања Топић. 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Бошњак

26.08.2014 09:45

Страшно шта све раде битанге које смо бирали, само да би заштитили себе. Нека, бирали смо и врача нам се.Надам се да је народ прогледао и да че им задати ударац да се неопораве за сто година, мислим на све владајуче странке у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

26.08.2014 10:13

Први задатак нове власти биће да се донесе закон о поријеклу имовине... Па онда да се види одакле некима виле и лимузине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

26.08.2014 12:27

Они склањају коментаре са својих медија а да неце имовинске картоне. Да нема БН-а ово би била цензура као у С.Кореји. Али народ ипак не мозе видјети на тв-у да је гладан али мозе видјети да нема ниста у свом фризидеру и сигуран сам да це их то постаци да скинемо ове диктаторе са власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

26.08.2014 12:28

видјели смо оно што нас занима ........... нпр бајина имовина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

26.08.2014 12:49

И најглупљем је човјеку сада јасно зашто су склоњени подаци о милијардама свих који сада владају народом за свој џеп.Па мајку вам лоповску, зар мислите још неког жедног превести преко воде. Народ вам је гладан! А ви скривате своје енормно богатство од тог истог народа који вам је дао глас.И ја сам био међу њима и то себи никад нећу опростити. Сигуран у своју грешку, сад сигурно не гријешим - мој глас оде удруженој опозицији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СимеунБЛ

26.08.2014 13:10

Цензура на све стране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

26.08.2014 13:35

ХИТНО ДОНИЈЕТИ ЗАКОН О ПОРЈЕКЛУ ИМОВИНЕ!!! Шта нама значи што смо видели имовину одређених политичара кад сви знамо није тако. Па видите само овога.. Из Лактаса па он само у том мјесту има дупло врједнију имовину од пријављене а да не помињем шта има и то што се јавно зна а тек оно што се не зна па ту су милијарде у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

26.08.2014 14:49

Сматрају нас дегенерицима, играју се са нама као са дјецом, али су им мили наси новци да би се баскарали, страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљеса

26.08.2014 16:46

Обицни градјани њима и не вјерују и њиховим имовинским картонима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецица

26.08.2014 17:04

Да се не "скривају" све ове године и баве правим вредностима и лицним користима,где би нам био крај!? :-( Зато је време да иду са власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

26.08.2014 18:49

А какав би то био задатак нове власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

26.08.2014 21:35

Све ми знамо и видимо, али какве користи од тога? Нама је максимум уз кафу прокоментарисати њихове лоповлуке и онако се ко изнервирати. Послије тога стање редовно; Узми оловку, заокружи истог и марш кући. Нећемо ваљда допустити да нас"њихов" краде, боље нек је "наш"! Бог те видио, који смо ми циркус од народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

27.08.2014 06:01

Пни склонили имовинске картоне, а ви уклоните њих!!

ОДГОВОРИТЕ