Sklonjeni imovinski kartoni političara

Nema više imovinskih kartona članova stranaka na sajtu Centralne izborne komisije BiH.

Bosna i Hercegovina 27.08.2014 | 08:06
Sklonjeni imovinski kartoni političara

Uz zvaničan zahtev odobrava se uvid, ali bez kopiranja i iznošenja materijala.

Čitanje i uvid u imovinske kartone svih kandidata na predstojećim oktobarskim izborima nisu više mogući na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH (CIK). Sada su ti podaci zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH, a koji su naravno usvojili isti političari koji izlaze na ovogodišnje izbore.

Tako su se nakon nekoliko godina političari izborili za to da im „obični građani“ ne gledaju i broje imovinu koju imaju i koju prijavljuju.

Ovo je odrađeno pod izgovorom da građani gledaju imovinu i onih koji su izabrani na izborima i onih koji nisu. Pa u strahu od mogućih kriminalnih dela prema onima koji imaju velika bogatstva političari su zatražili da se podaci ne stavljaju na sajt. To im je naravno i dopušteno.

Sada zbog ovog zakona svi koji žele da imaju uvid u imovinu političara moraju uputiti mejl CIK BiH u kojem obrazlažu zašto žele da vide imovinski karton nekog od političara. Ovakav princip važi i za građane i za novinare.

Brojanje miliona maraka, stanova, kuća, vikendica, sada će biti dostupno pre svega samo novinarima jer teško će građani, a pogotovo oni koji ne žive u Sarajevu gde je sedište CIK BiH, tražiti dopuštenje da pregledaju podatke o imovini svojih vođa.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, kaže za „Novosti“ da je dovoljno mejlom da se obrate svi zainteresovani i da će vrlo brzo biti usluženi.

Prema njenim rečima materijali se nakon odobravanja daju na uvid u prostorijama CIK, ali nije dozvoljeno njihovo iznošenje, već se mogu samo prepisati.

-Sve što imamo od imovinskih kartona je dostupno ali prijave još stižu. Rok je bio do 23. avgusta. Zbog zakona o zaštiti ličnih podataka BiH imamo ovakvu situaciju. Mi smo imali sudski proces sa Agencijom za zaštitu podataka jer su tražili da ne objavljujuemo podatke, i mi smo izgubili i sada postupamo po zakonu.

Ali, zbog Izbornog zakona BiH, koji propisuje da javnost mora imati uvid, mi to radimo na način da nakon zahteva odobravamo uvid u imovinske kartone. Tu će prednost imati novinari jer će oni dalje prenositi informacije javnosti - pojasnila je Pirićeva.

Kada se govori o podacima koji se nalaze u kartonima, njih CIK BiH ne proverava tako da ostaje uvek mogućnost malverzacija.

- Mi to ne proveravamo. To je na novinarima, izjavila je Pirićeva.

Ovakvo ponašanje političara samo još jednom dokazuje da oni prvo misle na sebe pa onda na građane, kaže za „Novosti“ Tanja Topić, politički analitičar.

-Naravno da građani žele da vide šta to imaju političari jer nije tajna da oni zarađuju najviše novca i da je već godinama politika najunosniji biznis u BiH. Sada odlukom da uskrate uvid građanima u svoju imovinu jasno pokazuju da više ne žele da građani gledaju šta oni imaju. Da li je to od straha da će građani prestati da glasaju za njih kad vide milione na računima i vile koje poseduju, nije isključeno - ističe Topićeva. 

Ona podseća da su odluku o sklanjanju podataka sa stranice CIK-a doneli isti političari koji ne žele da im se u imovinu „gleda“.

- Građani su birali te političare, a oni su im jasno stavili do znanja šta misle o njima. Sada je red na građanima da na izborima pokažu šta misle o političarima i njihovim potezima – kaže Tanja Topić. 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

26.08.2014 09:45

Strašno šta sve rade bitange koje smo birali, samo da bi zaštitili sebe. Neka, birali smo i vrača nam se.Nadam se da je narod progledao i da če im zadati udarac da se neoporave za sto godina, mislim na sve vladajuče stranke u BIH.

ODGOVORITE
Name

velibor d.

26.08.2014 10:13

Prvi zadatak nove vlasti biće da se donese zakon o porijeklu imovine... Pa onda da se vidi odakle nekima vile i limuzine...

ODGOVORITE
Name

srbin-rs

26.08.2014 12:27

Oni sklanjaju komentare sa svojih medija a da nece imovinske kartone. Da nema BN-a ovo bi bila cenzura kao u S.Koreji. Ali narod ipak ne moze vidjeti na tv-u da je gladan ali moze vidjeti da nema nista u svom frizideru i siguran sam da ce ih to postaci da skinemo ove diktatore sa vlasti!

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

26.08.2014 12:28

vidjeli smo ono što nas zanima ........... npr bajina imovina

ODGOVORITE
Name

Рубин

26.08.2014 12:49

И најглупљем је човјеку сада јасно зашто су склоњени подаци о милијардама свих који сада владају народом за свој џеп.Па мајку вам лоповску, зар мислите још неког жедног превести преко воде. Народ вам је гладан! А ви скривате своје енормно богатство од тог истог народа који вам је дао глас.И ја сам био међу њима и то себи никад нећу опростити. Сигуран у своју грешку, сад сигурно не гријешим - мој глас оде удруженој опозицији!

ODGOVORITE
Name

SimeunBL

26.08.2014 13:10

Cenzura na sve strane!

ODGOVORITE
Name

sale

26.08.2014 13:35

HITNO DONIJETI ZAKON O PORJEKLU IMOVINE!!! Šta nama znači što smo videli imovinu određenih političara kad svi znamo nije tako. Pa vidite samo ovoga.. Iz Laktasa pa on samo u tom mjestu ima duplo vrjedniju imovinu od prijavljene a da ne pominjem šta ima i to što se javno zna a tek ono što se ne zna pa tu su milijarde u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Strasno

26.08.2014 14:49

Smatraju nas degenericima, igraju se sa nama kao sa djecom, ali su im mili nasi novci da bi se baskarali, strasno!

ODGOVORITE
Name

Ugljesa

26.08.2014 16:46

Obicni gradjani njima i ne vjeruju i njihovim imovinskim kartonima!

ODGOVORITE
Name

srecica

26.08.2014 17:04

Da se ne "skrivaju" sve ove godine i bave pravim vrednostima i licnim koristima,gde bi nam bio kraj!? :-( Zato je vreme da idu sa vlasti...

ODGOVORITE
Name

bn

26.08.2014 18:49

A kakav bi to bio zadatak nove vlasti

ODGOVORITE
Name

Mr. Šunjić

26.08.2014 21:35

Sve mi znamo i vidimo, ali kakve koristi od toga? Nama je maksimum uz kafu prokomentarisati njihove lopovluke i onako se ko iznervirati. Poslije toga stanje redovno; Uzmi olovku, zaokruži istog i marš kući. Nećemo valjda dopustiti da nas"njihov" krade, bolje nek je "naš"! Bog te vidio, koji smo mi cirkus od naroda...

ODGOVORITE
Name

papagaj

27.08.2014 06:01

Pni sklonili imovinske kartone, a vi uklonite njih!!

ODGOVORITE