Што Редси узеше баш њега?!

Брендан Роџерс је бацио коцку, Острво је добило звезду, Италија изгубила још једну, а Марио шансу какву ниједан играч не би пропустио.

Фудбал 26.08.2014 | 10:45
Што Редси узеше баш њега?!

Зашто увек он?

Зашто не може да направи трансфер као сав нормалан свет, већ то мора да буде шоу. И зашто баш у Ливерпул баш када је изгледало да је Брендан Роџерс чаробним штапићем растерао сиве облаке и све авети изнад Енфилда и вратио Редсима стари сјај? Вратио их на позиције где се деле трофеји. Шта им је то требало?

Улазити у било какву психолошку процену ситуације у којој Марио Балотели глуми главну улогу је ћорав посао. Шта све уме, видели смо у претходним годинама. А, колико још може остаје као једна од већих мистерија човечанства. Без обзира на сву репутацију, Балотели је играч који је играо у четири велика клуба (Сити се петро-доларима угурао у то друштво), радио је са многим јаким тренерским именима која су у њега увек веровала. Они ипак мало боље познају момка из Бреше и један за другим су прихватали коцку. Чак ни Жозе Мурињо није негативно говорио о момку који га је нервирао и који никога не оставља равнодушним.

Да ли је вредан све те хистерије која се вуче за његовим именом, то већ није његова ствар. Али, 20 милиона евра сигурно вреди. Ако погледамо куповине и продаје Реала и Барселоне овог лета на лудом фудбалском тржишту, онда је 20 милиона издвојених за Балотелија дефинитивно нешто са чим вреди пробати.

Гледајући са економске стране, Ливерпул је урадио добар посао. Балотели им ће се кроз маркетинг врло брзо исплатити. Дупло више пара су дали за Ендија Керола. Скупљи од Балотелија су били и Роби Кин и несрећни Стјуарт Даунинг. То су биле бачене паре. Видећемо и да ли је Адам Лалана вредан 11 милиона веће суме.

Шта је Ливерпул добио?

Нападача који може да игра у средини, десно и лево. Све три улоге је Балотели обављао у Милану. За ађутанте је имао много лошије од себе, сада ће се за место у тиму борити са момцима свемирске брзине Марковићем и Стерлингом, Адамом Лаланом и распуцаним Стариџом. После одласка Луиса Суареза, Ливерпулу је био неопходан фудбалер који има тај „икс“ фактор да уради нешто неочекивано и да из ништа направи нешто. Не чека шансу на тацни, може да се извуче на страну или врати по лопту. Може да трпи ударце, да изнуди пенал, да уради нешто што ни саиграчи, ни ривал не очекују. Стариџу су за голове потребни добри додавачи.

Коначно, Роџерс сада има и играча који може да постигне гол из слободњака. Статистика није категорија која мери учинак играча попут Балотелија. У Ситију је имао само једну асистенцију, али ону вредну шампионске титуле. Ливерпулу је можда баш тај један пас недостајао за титулу прошле године.

Шта је све Роџерс до сада урадио, заслужио је и већи кредит од преиспитавања одлуке да купи Супер Марија.
"Мислим да смо направили веома мудар посао. Око Балотелијевих квалитета немам ни најмању дилему. Постизао је голове где год је играо и једва чекам да почнема да радим са њим", оптимиста је Роџерс.

Балотелијев ћудљиви карактер и дисциплина ће сада бити под џиновском лупом крвожедних острвских таблоида. Балотели је већ навикао на њих. Он ће им бити једина храна, пошто је највећа звезда напустила Острво, а већ годинама им из Реала или Барсе стижу пошиљке (Озил, Фабрегас, Ди Марија...) које у пиринејском сазвежђу не светле довољно јако. Време је показало да то није више онај исти момак који је доводио до лудила Роберта Манћинија. У Милану је је добио само један црвени картон. И то после завршетка утакмице са Наполијем.

Са само 24 године, Балотели већ има огромно искуство иза себе. Иако дете заробљено у телу одраслог човека, урадио је многе ствари о којима је већина свлачионице на Енфилду могла само да сања. Није играо главне улогу у освајањима трофеја које је сакупио, али у биографији му стоји да је трофејнији чак и од Стивена Џерарда. Водио је и национални тим до финала првенства Европе.

Добро је прошао и Балотели. Пробао је и тај Милан, видео да тамо асови више не станују и исправио грешку. Јер они најбољи када достигну врхунски ниво путују из смера Апенина на Острво, никако у супротном. Играће за богатији уговор, са бољим саиграчима без притиска да све мора сам са скромним тимом скрпљеним "за џ".
"Ливерпул је велики клуб, а играти на Енфилду, поготово у Лиги шампиона биће нешто специјално. Повратак у Италију је био грешка", прокоментарисао је Балотели по доласку у град Битлса.

Ливепулова историја лудих нападача са Фаулером, Колимором, Дијуфом или Сисеом, говори да овај клуб просто вапи за ликовима попут Балотелија. Уругвајски идол је отишао, потребан је неко ко ће одвући пажњу са остатка младе екипе. Копу је потребан неко ко ће их равеселити, ко ће одапети неки дечију шалу ка Лондону или Манчестеру.

Пре три и по године цела Енглеска је брујала о доласку Ендија Керола на Енфилд Роуд. Онако како то само они умеју са акцијама „славимо домаће“, Енглези су покушавали да солидног теренца представе као Ферари. У тој екстази им је промакло да је у исто време из Ајакса стигао неки добар Уругвајац којем ће се пар година касније клањати и дивити.

Оно што сви у Енглеској сада виде је долазак откаченог Италијана, невољу у најави, али много битније је шта Брендан Роџерс види и зашто је бацио коцку. Његове визије су до сада углавном биле исправне. На Енфилду више ништа неће бити исто. Довољна ће бити једна асистенција као она Агуеру да Балотели закорачи тамо где ниједан нападач Ливерпула није још од времена Јана Раша.

Шоу може да почне, публике има колико хоћете.

Коментари / 0

Оставите коментар