Što Redsi uzeše baš njega?!

Brendan Rodžers je bacio kocku, Ostrvo je dobilo zvezdu, Italija izgubila još jednu, a Mario šansu kakvu nijedan igrač ne bi propustio.

Fudbal 26.08.2014 | 10:45
Što Redsi uzeše baš njega?!

Zašto uvek on?

Zašto ne može da napravi transfer kao sav normalan svet, već to mora da bude šou. I zašto baš u Liverpul baš kada je izgledalo da je Brendan Rodžers čarobnim štapićem rasterao sive oblake i sve aveti iznad Enfilda i vratio Redsima stari sjaj? Vratio ih na pozicije gde se dele trofeji. Šta im je to trebalo?

Ulaziti u bilo kakvu psihološku procenu situacije u kojoj Mario Baloteli glumi glavnu ulogu je ćorav posao. Šta sve ume, videli smo u prethodnim godinama. A, koliko još može ostaje kao jedna od većih misterija čovečanstva. Bez obzira na svu reputaciju, Baloteli je igrač koji je igrao u četiri velika kluba (Siti se petro-dolarima ugurao u to društvo), radio je sa mnogim jakim trenerskim imenima koja su u njega uvek verovala. Oni ipak malo bolje poznaju momka iz Breše i jedan za drugim su prihvatali kocku. Čak ni Žoze Murinjo nije negativno govorio o momku koji ga je nervirao i koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Da li je vredan sve te histerije koja se vuče za njegovim imenom, to već nije njegova stvar. Ali, 20 miliona evra sigurno vredi. Ako pogledamo kupovine i prodaje Reala i Barselone ovog leta na ludom fudbalskom tržištu, onda je 20 miliona izdvojenih za Balotelija definitivno nešto sa čim vredi probati.

Gledajući sa ekonomske strane, Liverpul je uradio dobar posao. Baloteli im će se kroz marketing vrlo brzo isplatiti. Duplo više para su dali za Endija Kerola. Skuplji od Balotelija su bili i Robi Kin i nesrećni Stjuart Dauning. To su bile bačene pare. Videćemo i da li je Adam Lalana vredan 11 miliona veće sume.

Šta je Liverpul dobio?

Napadača koji može da igra u sredini, desno i levo. Sve tri uloge je Baloteli obavljao u Milanu. Za ađutante je imao mnogo lošije od sebe, sada će se za mesto u timu boriti sa momcima svemirske brzine Markovićem i Sterlingom, Adamom Lalanom i raspucanim Staridžom. Posle odlaska Luisa Suareza, Liverpulu je bio neophodan fudbaler koji ima taj „iks“ faktor da uradi nešto neočekivano i da iz ništa napravi nešto. Ne čeka šansu na tacni, može da se izvuče na stranu ili vrati po loptu. Može da trpi udarce, da iznudi penal, da uradi nešto što ni saigrači, ni rival ne očekuju. Staridžu su za golove potrebni dobri dodavači.

Konačno, Rodžers sada ima i igrača koji može da postigne gol iz slobodnjaka. Statistika nije kategorija koja meri učinak igrača poput Balotelija. U Sitiju je imao samo jednu asistenciju, ali onu vrednu šampionske titule. Liverpulu je možda baš taj jedan pas nedostajao za titulu prošle godine.

Šta je sve Rodžers do sada uradio, zaslužio je i veći kredit od preispitavanja odluke da kupi Super Marija.
"Mislim da smo napravili veoma mudar posao. Oko Balotelijevih kvaliteta nemam ni najmanju dilemu. Postizao je golove gde god je igrao i jedva čekam da počnema da radim sa njim", optimista je Rodžers.

Balotelijev ćudljivi karakter i disciplina će sada biti pod džinovskom lupom krvožednih ostrvskih tabloida. Baloteli je već navikao na njih. On će im biti jedina hrana, pošto je najveća zvezda napustila Ostrvo, a već godinama im iz Reala ili Barse stižu pošiljke (Ozil, Fabregas, Di Marija...) koje u pirinejskom sazvežđu ne svetle dovoljno jako. Vreme je pokazalo da to nije više onaj isti momak koji je dovodio do ludila Roberta Manćinija. U Milanu je je dobio samo jedan crveni karton. I to posle završetka utakmice sa Napolijem.

Sa samo 24 godine, Baloteli već ima ogromno iskustvo iza sebe. Iako dete zarobljeno u telu odraslog čoveka, uradio je mnoge stvari o kojima je većina svlačionice na Enfildu mogla samo da sanja. Nije igrao glavne ulogu u osvajanjima trofeja koje je sakupio, ali u biografiji mu stoji da je trofejniji čak i od Stivena Džerarda. Vodio je i nacionalni tim do finala prvenstva Evrope.

Dobro je prošao i Baloteli. Probao je i taj Milan, video da tamo asovi više ne stanuju i ispravio grešku. Jer oni najbolji kada dostignu vrhunski nivo putuju iz smera Apenina na Ostrvo, nikako u suprotnom. Igraće za bogatiji ugovor, sa boljim saigračima bez pritiska da sve mora sam sa skromnim timom skrpljenim "za dž".
"Liverpul je veliki klub, a igrati na Enfildu, pogotovo u Ligi šampiona biće nešto specijalno. Povratak u Italiju je bio greška", prokomentarisao je Baloteli po dolasku u grad Bitlsa.

Livepulova istorija ludih napadača sa Faulerom, Kolimorom, Dijufom ili Siseom, govori da ovaj klub prosto vapi za likovima poput Balotelija. Urugvajski idol je otišao, potreban je neko ko će odvući pažnju sa ostatka mlade ekipe. Kopu je potreban neko ko će ih raveseliti, ko će odapeti neki dečiju šalu ka Londonu ili Mančesteru.

Pre tri i po godine cela Engleska je brujala o dolasku Endija Kerola na Enfild Roud. Onako kako to samo oni umeju sa akcijama „slavimo domaće“, Englezi su pokušavali da solidnog terenca predstave kao Ferari. U toj ekstazi im je promaklo da je u isto vreme iz Ajaksa stigao neki dobar Urugvajac kojem će se par godina kasnije klanjati i diviti.

Ono što svi u Engleskoj sada vide je dolazak otkačenog Italijana, nevolju u najavi, ali mnogo bitnije je šta Brendan Rodžers vidi i zašto je bacio kocku. Njegove vizije su do sada uglavnom bile ispravne. Na Enfildu više ništa neće biti isto. Dovoljna će biti jedna asistencija kao ona Agueru da Baloteli zakorači tamo gde nijedan napadač Liverpula nije još od vremena Jana Raša.

Šou može da počne, publike ima koliko hoćete.

Komentari / 0

Ostavite komentar