УС опен: Борба за лову и краљевске титуле!

Од 25. августа до 8. септембра у Њујорку се одржава последњи гренд слем у сезони, а Новак Ђоковић жели да понови успех из 2011. године, стигне до главне премије, зацементира прво место на АТП ранг-листи и, после очајних партија у Торонту и Синасинатију, докаже да и у браку може да игра врхунски тенис.

Тенис 26.08.2014 | 09:45
УС опен: Борба за лову и краљевске титуле!

Мелбурн, Париз, Лондон – Њујорк. Златни тениску пут посут мноштвом долара, АТП и ВТА бодова, славом и трофејима, дошао је до свог крајњег одредишта у 2014. Чувена Велика јабука биће од 25. августа до 8. септембра поприште последњег овогодишњег гренд слема – Отвореног првенства САД-а, много познатијег као УС опен.

Током 15 дана најбољи тенисери и тенисерке данашњице надметаће се за део колача од рекордног наградног фонда „тешког“ чак 38.200.000 долара (повећање 11,7 одсто, главне премије три милиона), 2.000 поена колико доноси титула у мушкој и женској конкуренцији, престижни пехар, славу, а неки и за прво место на ранг-листама, како сада, тако и на крају календарске године.

Док наши најбољи одбојкаши и кошаркаши буду војевали своје битке на светским првенствима у Пољској и Шпанији, српска тениска армада предвођена Новаком Ђоковићем кренуће у освајање Америке. Ноле у Њујорк стиже са другом вимблдонском круном, 109 недеља проведених на челу АТП каравана, али и још под утиском овог лета потписаног брачног уговора и мало опуштања по црногорском приморју и шире.

На први поглед рекло би се да га бурма „мало жуља“, јер од када је стао на „луди камен“, Новак је доживео два велика разочарања, у Торонту и Синсинатију, где је убележио две победе и два пораза, те био елиминисан већ у трећем колу (у првој рунди био слободан) од својих старих муштерија Цонге и Робреда. Међутим, због повреде Рафе Надала прва позиција на свету не само да му није била угрожена, него је чак и повећао предност у односу на Шпанца, па она сада износи 2.100 бодова, а биће још и већа јер је Шпанац одустао од учешћа и на УС опену где неће бранити круну!

Ђоковићу наруку иде чињеница да су, са изузетком већ ветерана Роџера Федерера (игра као младић, а под утицајем новог тренера Стефана Едберга „не силази“ са мреже), преостали главни конкуренти такође ван форме. Надал ће остати без титуле и 2.000 поена, Мари и Вавринка су месецима тотално непрепознатљиви на терену, повређени су Дел Потро, Долгополов, Алмагро, док Ферер, Бердих, Цонга, Раонић и друштво играју по систему топло-хладно.

Међутим, велико је питање колико брзо Новак може да се „врати у живот“ после очајних партија на почетку америчке турнеје и заблиста у Њујорку где је тријумфовао 2011. године, чак четири пута је поражен у финалу (2007, 2010, 2012. и 2013), а два пута у полуфиналу (2008. и 2009).

У мушкој конкуренцији Србија ће имати још неколико адута – Душана Лајовића у синглу и Ненада Зимоњића у дублу. Популарни Зики се на америчко тло враћа са старим партнером Канађанином Нестором, али и традицијом против себе јер је УС опен једини гренд слем на којем није играо макар финале, већ му је највећи успех полуфинале сада већ давне 2006.

После неколико година велике наде и очекивања имамо и у женској конкуренцији, са две играчице у ТОП 10. Серена Вилијамс више не делује непобедиво као раније, иако је и даље суверени „број један“ и фаворит за освајање хет-трика (победила 2012. и 2013), На Ли изостаје због повреде, док Шарапова, Квитова, Азаренка, Радванска играју променљиво, па би шансу из другог плана могле да искористе Халепова, Вознијацка или тандем Ивановић – Јанковић.

Ана је сјајним партијама у Синсинатију показала да се враћа у сам светски врх, Јелени је потребно још мало стабилности у игри, али обе слове за „фаворите из сенке“ на турниру где су прошле године догурале до четвртог кола, па бране доста бодова, али имају и добру прилику да још напредују на ВТА листи. Баш као и Бојана Јовановски која је лане завршила такмичење у другој рунди.

Пред старт 134. издања УС опена у Флашинг Медоузу, у њујоршком предграђу Квинсу, све је спремно за велики спектакл. Национални тениски комплекс Били Џин Кинг располаже са 28 терена од којих се 17 користи за мечеве, а 11 само за тренинге. Сви су, наравно, са „декотурф“ подлогом, која углавном погодује добрим серверима и мајсторима волеј-игре. Међутим, није увек било тако, јер је турнир својевремено игран на шљаци и трави, да би од 1978. дефинитивно прешао на бетон. Последњи гренд слем у сезони први је увео технологију „око соколово“, а једини је од великих турнира на којем се чак и у петом сету игра тај-брејк, а не „на разлику“.

Њујорк може да се похвали највећим тениским стадионом на планети пошто на Артур Еш може да стане 23.200 људи, а једина мана му је што нема кров. Како се последњих деценија често дешавало да се због кише турнир мало одужи, од прошле године је финале мушкараца померено, па се уместо недељом игра – понедељком! А средњорочне прогнозе метеоролога нису баш охрабрујуће јер се очекују температуре између 25 и 30 степени Целзијусових, али са честим пљусковима.

Додатни проблем, посебно за оне најбоље који планирају дужи боравак у Нујорку, представља и чињеница да су само четири дана по завршетку УС опена на програму мечеви Дејвис купа, како полуфиналне борбе (Француска – Чешка и Швајцарска – Италија), тако и оне за опстанак (Индија – Србија, Бразил – Шпанија, Израел – Аргентина...).

ШАМПИОНИ ОД 2000.

2000. Марат САФИН (Русија)
2001. Лејтон ХЈУИТ (Аустралија)
2002. Пит САМПРАС (САД)
2003. Енди РОДИК (САД)
2004. Роџер ФЕДЕРЕР (Швајцарска)
2005. Роџер ФЕДЕРЕР (Швајцарска)
2006. Роџер ФЕДЕРЕР (Швајцарска)
2007. Роџер ФЕДЕРЕР (Швајцарска)
2008. Роџер ФЕДЕРЕР (Швајцарска)
2009. Х. М. ДЕЛ ПОТРО (Аргентина)
2010. Рафаел НАДАЛ (Шпанија)
2011. Новак ЂОКОВИЋ (Србија)
2012. Енди МАРИ (В. Британија)
2013. Рафаел НАДАЛ (Шпанија)

ШАМПИОНКЕ ОД 2000.

2000. Венус ВИЛИЈАМС (САД)
2001. Венус ВИЛИЈАМС (САД)
2002. Серена ВИЛИЈАМС (САД)
2003. Жистин ЕНАН (Белгија)
2004. Светл. КУЗЊЕЦОВА (Русија)
2005. Ким КЛАЈСТЕРС (Белгија)
2006. Марија ШАРАПОВА (Русија)
2007. Жистин ЕНАН (Белгија)
2008. Серена ВИЛИЈАМС (САД)
2009. Ким КЛАЈСТЕРС (Белгија)
2010. Ким КЛАЈСТЕРС (Белгија)
2011. Саманта СТОСУР (Аустралија)
2012. Серена ВИЛИЈАМС (САД)
2013. Серена ВИЛИЈАМС (САД)

Новак Ђоковић до краја године брани 5.200 поена и то финале УС опена, титуле у Пекингу, Шангају, Паризу, као и на завршном турниру у Лондону. На другој страни, Надал ће после 2.000 изгубљених бодова у Њујорку, морати да потврди 2.020: финале Пекинга и Лондона, те полуфинала у Шангају и Паризу.

Ноле тако има сјајну прилику да трећу годину заврши на челу АТП каравана, док се са 109 недеља на броју један већ изједначио са легендарним Бјерном Боргом.

Од 10 првопласираних тенисера на свету само тројица су ожењена: Федерер и Вавринка (посвађао се, па се помирио са супругом), а од скоро и наш Новак Ђоковић, уз напомену да швајцарски тандем има и децу.

Дужим, вишегодишњим везама које су практично пред браком, могу да се похвале Ферер, Надал, Бердих и Мари, док је медијски тренутно најатрактивнији Бугарин Димитров, дечко Марије Шарапове.

Коментари / 0

Оставите коментар