US open: Borba za lovu i kraljevske titule!

Od 25. avgusta do 8. septembra u Njujorku se održava poslednji grend slem u sezoni, a Novak Đoković želi da ponovi uspeh iz 2011. godine, stigne do glavne premije, zacementira prvo mesto na ATP rang-listi i, posle očajnih partija u Torontu i Sinasinatiju, dokaže da i u braku može da igra vrhunski tenis.

Tenis 26.08.2014 | 09:45
US open: Borba za lovu i kraljevske titule!

Melburn, Pariz, London – Njujork. Zlatni tenisku put posut mnoštvom dolara, ATP i VTA bodova, slavom i trofejima, došao je do svog krajnjeg odredišta u 2014. Čuvena Velika jabuka biće od 25. avgusta do 8. septembra poprište poslednjeg ovogodišnjeg grend slema – Otvorenog prvenstva SAD-a, mnogo poznatijeg kao US open.

Tokom 15 dana najbolji teniseri i teniserke današnjice nadmetaće se za deo kolača od rekordnog nagradnog fonda „teškog“ čak 38.200.000 dolara (povećanje 11,7 odsto, glavne premije tri miliona), 2.000 poena koliko donosi titula u muškoj i ženskoj konkurenciji, prestižni pehar, slavu, a neki i za prvo mesto na rang-listama, kako sada, tako i na kraju kalendarske godine.

Dok naši najbolji odbojkaši i košarkaši budu vojevali svoje bitke na svetskim prvenstvima u Poljskoj i Španiji, srpska teniska armada predvođena Novakom Đokovićem krenuće u osvajanje Amerike. Nole u Njujork stiže sa drugom vimbldonskom krunom, 109 nedelja provedenih na čelu ATP karavana, ali i još pod utiskom ovog leta potpisanog bračnog ugovora i malo opuštanja po crnogorskom primorju i šire.

Na prvi pogled reklo bi se da ga burma „malo žulja“, jer od kada je stao na „ludi kamen“, Novak je doživeo dva velika razočaranja, u Torontu i Sinsinatiju, gde je ubeležio dve pobede i dva poraza, te bio eliminisan već u trećem kolu (u prvoj rundi bio slobodan) od svojih starih mušterija Conge i Robreda. Međutim, zbog povrede Rafe Nadala prva pozicija na svetu ne samo da mu nije bila ugrožena, nego je čak i povećao prednost u odnosu na Španca, pa ona sada iznosi 2.100 bodova, a biće još i veća jer je Španac odustao od učešća i na US openu gde neće braniti krunu!

Đokoviću naruku ide činjenica da su, sa izuzetkom već veterana Rodžera Federera (igra kao mladić, a pod uticajem novog trenera Stefana Edberga „ne silazi“ sa mreže), preostali glavni konkurenti takođe van forme. Nadal će ostati bez titule i 2.000 poena, Mari i Vavrinka su mesecima totalno neprepoznatljivi na terenu, povređeni su Del Potro, Dolgopolov, Almagro, dok Ferer, Berdih, Conga, Raonić i društvo igraju po sistemu toplo-hladno.

Međutim, veliko je pitanje koliko brzo Novak može da se „vrati u život“ posle očajnih partija na početku američke turneje i zablista u Njujorku gde je trijumfovao 2011. godine, čak četiri puta je poražen u finalu (2007, 2010, 2012. i 2013), a dva puta u polufinalu (2008. i 2009).

U muškoj konkurenciji Srbija će imati još nekoliko aduta – Dušana Lajovića u singlu i Nenada Zimonjića u dublu. Popularni Ziki se na američko tlo vraća sa starim partnerom Kanađaninom Nestorom, ali i tradicijom protiv sebe jer je US open jedini grend slem na kojem nije igrao makar finale, već mu je najveći uspeh polufinale sada već davne 2006.

Posle nekoliko godina velike nade i očekivanja imamo i u ženskoj konkurenciji, sa dve igračice u TOP 10. Serena Vilijams više ne deluje nepobedivo kao ranije, iako je i dalje suvereni „broj jedan“ i favorit za osvajanje het-trika (pobedila 2012. i 2013), Na Li izostaje zbog povrede, dok Šarapova, Kvitova, Azarenka, Radvanska igraju promenljivo, pa bi šansu iz drugog plana mogle da iskoriste Halepova, Voznijacka ili tandem Ivanović – Janković.

Ana je sjajnim partijama u Sinsinatiju pokazala da se vraća u sam svetski vrh, Jeleni je potrebno još malo stabilnosti u igri, ali obe slove za „favorite iz senke“ na turniru gde su prošle godine dogurale do četvrtog kola, pa brane dosta bodova, ali imaju i dobru priliku da još napreduju na VTA listi. Baš kao i Bojana Jovanovski koja je lane završila takmičenje u drugoj rundi.

Pred start 134. izdanja US opena u Flašing Medouzu, u njujorškom predgrađu Kvinsu, sve je spremno za veliki spektakl. Nacionalni teniski kompleks Bili Džin King raspolaže sa 28 terena od kojih se 17 koristi za mečeve, a 11 samo za treninge. Svi su, naravno, sa „dekoturf“ podlogom, koja uglavnom pogoduje dobrim serverima i majstorima volej-igre. Međutim, nije uvek bilo tako, jer je turnir svojevremeno igran na šljaci i travi, da bi od 1978. definitivno prešao na beton. Poslednji grend slem u sezoni prvi je uveo tehnologiju „oko sokolovo“, a jedini je od velikih turnira na kojem se čak i u petom setu igra taj-brejk, a ne „na razliku“.

Njujork može da se pohvali najvećim teniskim stadionom na planeti pošto na Artur Eš može da stane 23.200 ljudi, a jedina mana mu je što nema krov. Kako se poslednjih decenija često dešavalo da se zbog kiše turnir malo oduži, od prošle godine je finale muškaraca pomereno, pa se umesto nedeljom igra – ponedeljkom! A srednjoročne prognoze meteorologa nisu baš ohrabrujuće jer se očekuju temperature između 25 i 30 stepeni Celzijusovih, ali sa čestim pljuskovima.

Dodatni problem, posebno za one najbolje koji planiraju duži boravak u Nujorku, predstavlja i činjenica da su samo četiri dana po završetku US opena na programu mečevi Dejvis kupa, kako polufinalne borbe (Francuska – Češka i Švajcarska – Italija), tako i one za opstanak (Indija – Srbija, Brazil – Španija, Izrael – Argentina...).

ŠAMPIONI OD 2000.

2000. Marat SAFIN (Rusija)
2001. Lejton HJUIT (Australija)
2002. Pit SAMPRAS (SAD)
2003. Endi RODIK (SAD)
2004. Rodžer FEDERER (Švajcarska)
2005. Rodžer FEDERER (Švajcarska)
2006. Rodžer FEDERER (Švajcarska)
2007. Rodžer FEDERER (Švajcarska)
2008. Rodžer FEDERER (Švajcarska)
2009. H. M. DEL POTRO (Argentina)
2010. Rafael NADAL (Španija)
2011. Novak ĐOKOVIĆ (Srbija)
2012. Endi MARI (V. Britanija)
2013. Rafael NADAL (Španija)

ŠAMPIONKE OD 2000.

2000. Venus VILIJAMS (SAD)
2001. Venus VILIJAMS (SAD)
2002. Serena VILIJAMS (SAD)
2003. Žistin ENAN (Belgija)
2004. Svetl. KUZNJECOVA (Rusija)
2005. Kim KLAJSTERS (Belgija)
2006. Marija ŠARAPOVA (Rusija)
2007. Žistin ENAN (Belgija)
2008. Serena VILIJAMS (SAD)
2009. Kim KLAJSTERS (Belgija)
2010. Kim KLAJSTERS (Belgija)
2011. Samanta STOSUR (Australija)
2012. Serena VILIJAMS (SAD)
2013. Serena VILIJAMS (SAD)

Novak Đoković do kraja godine brani 5.200 poena i to finale US opena, titule u Pekingu, Šangaju, Parizu, kao i na završnom turniru u Londonu. Na drugoj strani, Nadal će posle 2.000 izgubljenih bodova u Njujorku, morati da potvrdi 2.020: finale Pekinga i Londona, te polufinala u Šangaju i Parizu.

Nole tako ima sjajnu priliku da treću godinu završi na čelu ATP karavana, dok se sa 109 nedelja na broju jedan već izjednačio sa legendarnim Bjernom Borgom.

Od 10 prvoplasiranih tenisera na svetu samo trojica su oženjena: Federer i Vavrinka (posvađao se, pa se pomirio sa suprugom), a od skoro i naš Novak Đoković, uz napomenu da švajcarski tandem ima i decu.

Dužim, višegodišnjim vezama koje su praktično pred brakom, mogu da se pohvale Ferer, Nadal, Berdih i Mari, dok je medijski trenutno najatraktivniji Bugarin Dimitrov, dečko Marije Šarapove.

Komentari / 0

Ostavite komentar