Берлин сигурно неће бити Дејтон 2

Конференција у Берлину неће бити Дејтон 2, одлучно одбацују и домаћи званичници, али и аналитичари.

Босна и Херцеговина 25.08.2014 | 20:37
Берлин сигурно неће бити Дејтон 2

Прије свега јер се ради о регионалном скупу на којем БиХ неће бити једина тема, а управо теме скупа је одредила Ангела Меркел.

У њеном фокусу су, чини се, стабилизација и интеграција региона западног Балкана, кроз заједничке пројекте и привредну сарадњу.

Међутим, домаћи аналитичари, не прихватају могућност да ће то бити “угодно ћаскање” код најмоћније жене свијета.

С обзиром на улогу и значај Њемачке данас и ангажман госпође Меркел, то не може бити “једна у низу”. Није то није један од оних Филеових путујућих договарања, након којих сви треба да паднемо у несвијест зато што је он сједио с њема до неких доба у ноћ,” каже политички аналитичар Вилдана Селимбеговић.

Њемачка је исто тако јасно рекла да је њен циљ улазак тих земаља у ЕУ, с тим што ми морамо знати да је Немачка данас најутицајнија држава ЕУ и због тога вјероватно и користи тај свој ауторитет да закажу ову конференцију крајем љета” , каже Милош Шолаја, политички аналитичар.

На иницијативу Ангеле Меркел, у Берлину ће бити организована и "Привредну конференцију о западном Балкану". Очекивања су да ће фокус конференције бити више оперативна сарадња, а мање политички односи, те да је то нови правац дјеловања ЕУ према региону.

Шолаја додаје: “Протекле двије године ЕУ је у процесу проширења доста полагала на активности политичких партија а не институција. Очигледно је да се сада мора заузети један другачији правац и да ће то за БиХ бити јако важно...

Делегацију БиХ предводиће предсједавајући Савјета министрара БиХ Вјекослав Беванда и министри, инистраних послова Златко Лагумџија и спољне трговине Борис Тучић.

Непозивање, страначких лидера у Берлин, који из тог разлога у јавности минимизирају значај скупа, за аналитичаре представља јасан сигнал да су изгубили повјерење ЕУ.

Зашто се нама чини да је небитан. Па зато што Милорад Додик сматра да је битно само оно гдје је он позван....”
Мислим да би у овом часу посве контрапродуктивно било позвати било кога од политичких лидера. Лагумџија је тамо само зато што је министар а не зато што је нешто освојио или направио”, каже политички аналитичар Вилдана Селимбеговић.

Конференција о западном Балкану у Берлину састојаће се од укупно три састанка.

Најпре ће у среду ујутро почети одвојене конференције министара иностраних послова и привреде, а дан посвећен Балкану биће после подне настављен у седишту немачке канцеларке Меркел, где ће се састати и премијери.

 

БН ТВ

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Слободан

25.08.2014 19:18

Нама ни Дејтон 3 не помаже. Наше је коло одсвирано. Ми смо једини Народ на овом свету који сам себе свесно уништава. Ми изаберемо политичаре да нас воде и онда углас причамо против њих. Да ли ћемо икад доћи памети, ја лично не верујем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

25.08.2014 19:58

Нема помоци за нас јер сада су навалили да се докопају власти, а сви вец давно видјени и отписани и они поново обецавају неку сретну будуцност а јадан народ одмах за њима нема од тога ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо 2

25.08.2014 20:35

скроице они нама гаце самоце бити тијесне немам ја бригу за то мисле они њих варати стално а и народ вјецито смо били неција колонија цас хрвацка цас србска и неке друге земље увијек смо за друге радили

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми

26.08.2014 00:27

Па ми смо криви ми смо их изабрали, нек ми буде лосе и нек немам ста јести кад знам да је комсији Босњаку Хрвату и Србину лосе, ми смо такви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младјо

26.08.2014 06:20

Меркелова не зове на кафу, сигурно. Бице ту мало , "ломатања" али наси фотељаси нису боље ни заслузили. Стета је сто није позвала и Додика, Изетбеговица, Цовица и Радонцица да гледамо како ови "јунаци" и љидине преду као маце пред најмоцнијом зеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цувар цасти

26.08.2014 06:32

Дејтон 2 је потписан јос 2010,тацније потписао га је Милорад Додик(то је тај нас Баја,нас такозвани Патриота или велики Србин,јос нисмо свијесни ста је СНДС урадио од Републике Српске,тотално су нас унистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

26.08.2014 06:36

Не би они ни Лагумаша Златана позвали, добио је позив само зато што је министар вањских послова, а камо ли да саставе Исабеговића бега, Милорада бају, и Драгана 3 Ентитет. То би био састанак три највеча мафијаша у Региону, зато Меркелова и не позива њих тројицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

26.08.2014 06:37

Штета што није позвала ове из власти они су се баш доказали као способни и поштени људи и то у оба ентитета! Ради шта хоћеш али нећеш докле хоћеш,стиже и њих та узречица!ГОТОВИ СУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

26.08.2014 06:42

Требала си Ангела и ове остале позвати, али у Нирнберг, па само закљуцати врата, као 45'-те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политиколог

26.08.2014 08:11

Професоре Шолаја, бар Вама је јасно као бијели дан да су ови наши политичари до крајњих граница обесмислили државу БиХ и свели је на ниво пуког географског појма.Јачањем институција БиХ јачаа и БиХ и њезини ентитети, а јачањем етно-националних странака слаби моћ државе. Економија ће превазићи вјештачки изазване подјеле и ову гарнитуру политичара послати на сметљиште историје. Знате то и Ви као и ја, само то не знају острашћени, испрепадани и изманипулиласни грађани.

ОДГОВОРИТЕ