Berlin sigurno neće biti Dejton 2

Konferencija u Berlinu neće biti Dejton 2, odlučno odbacuju i domaći zvaničnici, ali i analitičari.

Bosna i Hercegovina 25.08.2014 | 20:37
Berlin sigurno neće biti Dejton 2

Prije svega jer se radi o regionalnom skupu na kojem BiH neće biti jedina tema, a upravo teme skupa je odredila Angela Merkel.

U njenom fokusu su, čini se, stabilizacija i integracija regiona zapadnog Balkana, kroz zajedničke projekte i privrednu saradnju.

Međutim, domaći analitičari, ne prihvataju mogućnost da će to biti “ugodno ćaskanje” kod najmoćnije žene svijeta.

S obzirom na ulogu i značaj Njemačke danas i angažman gospođe Merkel, to ne može biti “jedna u nizu”. Nije to nije jedan od onih Fileovih putujućih dogovaranja, nakon kojih svi treba da padnemo u nesvijest zato što je on sjedio s njema do nekih doba u noć,” kaže politički analitičar Vildana Selimbegović.

Njemačka je isto tako jasno rekla da je njen cilj ulazak tih zemalja u EU, s tim što mi moramo znati da je Nemačka danas najuticajnija država EU i zbog toga vjerovatno i koristi taj svoj autoritet da zakažu ovu konferenciju krajem ljeta” , kaže Miloš Šolaja, politički analitičar.

Na inicijativu Angele Merkel, u Berlinu će biti organizovana i "Privrednu konferenciju o zapadnom Balkanu". Očekivanja su da će fokus konferencije biti više operativna saradnja, a manje politički odnosi, te da je to novi pravac djelovanja EU prema regionu.

Šolaja dodaje: “Protekle dvije godine EU je u procesu proširenja dosta polagala na aktivnosti političkih partija a ne institucija. Očigledno je da se sada mora zauzeti jedan drugačiji pravac i da će to za BiH biti jako važno...

Delegaciju BiH predvodiće predsjedavajući Savjeta ministrara BiH Vjekoslav Bevanda i ministri, inistranih poslova Zlatko Lagumdžija i spoljne trgovine Boris Tučić.

Nepozivanje, stranačkih lidera u Berlin, koji iz tog razloga u javnosti minimiziraju značaj skupa, za analitičare predstavlja jasan signal da su izgubili povjerenje EU.

Zašto se nama čini da je nebitan. Pa zato što Milorad Dodik smatra da je bitno samo ono gdje je on pozvan....”
Mislim da bi u ovom času posve kontraproduktivno bilo pozvati bilo koga od političkih lidera. Lagumdžija je tamo samo zato što je ministar a ne zato što je nešto osvojio ili napravio”, kaže politički analitičar Vildana Selimbegović.

Konferencija o zapadnom Balkanu u Berlinu sastojaće se od ukupno tri sastanka.

Najpre će u sredu ujutro početi odvojene konferencije ministara inostranih poslova i privrede, a dan posvećen Balkanu biće posle podne nastavljen u sedištu nemačke kancelarke Merkel, gde će se sastati i premijeri.

 

BN TV

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Slobodan

25.08.2014 19:18

Nama ni Dejton 3 ne pomaže. Naše je kolo odsvirano. Mi smo jedini Narod na ovom svetu koji sam sebe svesno uništava. Mi izaberemo političare da nas vode i onda uglas pričamo protiv njih. Da li ćemo ikad doći pameti, ja lično ne verujem !

ODGOVORITE
Name

tigar

25.08.2014 19:58

Nema pomoci za nas jer sada su navalili da se dokopaju vlasti, a svi vec davno vidjeni i otpisani i oni ponovo obecavaju neku sretnu buducnost a jadan narod odmah za njima nema od toga nista.

ODGOVORITE
Name

nedjo 2

25.08.2014 20:35

skroice oni nama gace samoce biti tijesne nemam ja brigu za to misle oni njih varati stalno a i narod vjecito smo bili necija kolonija cas hrvacka cas srbska i neke druge zemlje uvijek smo za druge radili

ODGOVORITE
Name

mi

26.08.2014 00:27

Pa mi smo krivi mi smo ih izabrali, nek mi bude lose i nek nemam sta jesti kad znam da je komsiji Bosnjaku Hrvatu i Srbinu lose, mi smo takvi.

ODGOVORITE
Name

Mladjo

26.08.2014 06:20

Merkelova ne zove na kafu, sigurno. Bice tu malo , "lomatanja" ali nasi foteljasi nisu bolje ni zasluzili. Steta je sto nije pozvala i Dodika, Izetbegovica, Covica i Radoncica da gledamo kako ovi "junaci" i ljidine predu kao mace pred najmocnijom zenom.

ODGOVORITE
Name

Cuvar casti

26.08.2014 06:32

Dejton 2 je potpisan jos 2010,tacnije potpisao ga je Milorad Dodik(to je taj nas Baja,nas takozvani Patriota ili veliki Srbin,jos nismo svijesni sta je SNDS uradio od Republike Srpske,totalno su nas unistili.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

26.08.2014 06:36

Ne bi oni ni Lagumaša Zlatana pozvali, dobio je poziv samo zato što je ministar vanjskih poslova, a kamo li da sastave Isabegovića bega, Milorada baju, i Dragana 3 Entitet. To bi bio sastanak tri največa mafijaša u Regionu, zato Merkelova i ne poziva njih trojicu.

ODGOVORITE
Name

Lazo

26.08.2014 06:37

Šteta što nije pozvala ove iz vlasti oni su se baš dokazali kao sposobni i pošteni ljudi i to u oba entiteta! Radi šta hoćeš ali nećeš dokle hoćeš,stiže i njih ta uzrečica!GOTOVI SU!

ODGOVORITE
Name

Lule

26.08.2014 06:42

Trebala si Angela i ove ostale pozvati, ali u Nirnberg, pa samo zakljucati vrata, kao 45'-te.

ODGOVORITE
Name

Politikolog

26.08.2014 08:11

Profesore Šolaja, bar Vama je jasno kao bijeli dan da su ovi naši političari do krajnjih granica obesmislili državu BiH i sveli je na nivo pukog geografskog pojma.Jačanjem institucija BiH jačaa i BiH i njezini entiteti, a jačanjem etno-nacionalnih stranaka slabi moć države. Ekonomija će prevazići vještački izazvane podjele i ovu garnituru političara poslati na smetljište istorije. Znate to i Vi kao i ja, samo to ne znaju ostrašćeni, isprepadani i izmanipulilasni građani.

ODGOVORITE