Оригано – најјачи природни антибиотик

Оригано је самоникла медитеранска биљка која важи за једну од најлековитијих биљака света. Наиме, врло је цењено његово уље, које се добија од дивљих врста оригана посебним процесом дестилације, како би се сачувала сва лековита својства.

Здравље 25.08.2014 | 17:43
Оригано – најјачи природни антибиотик

Постоји више од 40 врста оригана, у кулинарству најчешће користимо Ориганум Вулгаре, али, најлековитијом врстом се сматра уље Ориганум Минутифлорум, које садржи и до 90% активног лековитог састојка карвакрола. Стари Грци примењивали су уље оригана за лечење рана, змијских угриза и тегоба дисајних путева, а у Средњем веку постало је популарно у Европи, у којој се користило за лечење инфекција.

Лековита својства уља оригана
Највреднија лековита материја у уљу оригана је карвакрол, састојак који има снажна антибактеријска својства. Британски научници су потврдили да је уље оригана ефикасно против 25 различитих бактерија, а највише против већине бактерија које узрокују инфекције дебелог црева и уринарног тракта, тифуса, колере, чирева и кожних инфекција. Осим што уништава бактерије, уље оригана има снажно антивирусно деловање те
ефикасно штити од грипа, прехладе, варичела, заушки и оспица. Међутим, занимљиво је да може зауставити болест већ код појављивања првих симптома.

Уништава и тврдокорне бактерије
Доказа о лековитим својствима уља оригана све је више. Изврсно делује против многих врста бактерија, вируса и гљивица који мењају облике и отежавају лечење. Агресивна антигљивична својства уља оригана
спречавају тврдокорне инфекције попут кандидијазе, гљивица на ноктима и темену те атлетско стопало. Код кандидијазе уље се пије, а код гљивица на ноктима може се примењивати локално. У случају гљивица на
кожи главе које изазивају перут препоручује се додати неколико капи уља приликом шампонирања.

Могуће деловање и против рака
Уље оригана могло би да постане део терапије за лечење рака. Научници су тестирали деловање карвакрола на ћелије рака простате, испитујући деловање оригана на малигне ћелије. Једно истраживање је представљено у априлу 2012. на скупу експерименталне биологије у Сан Диегу и показало је позитивне резултате.

Спречава алергије

Уље оригана садржи рузмаринску киселину, која је снажан антихистаминик и моћнији антиоксиданс од витамина Е и најчешће се користи у лечењу алергијских реакција, бронхијалне астме, реуматоидног артритиса и гингивитиса, тако да већ само инхалирање уља помаже код алергије.

Успорава старење
Антиоксидативна својства уља оригана благотворна су за дуготрајно очување здравља. Она штите од слободних радикала и поправљају већ настала оштећења ћелија. Познато је да антиоксиданси успоравају старење, штите од рака, спречавају макуларну дегенерацију, губитак вида и слуха, живчане поремећаје и многе друге болести везане за деловање слободних радикала.

Прва помоћ код уједа
Уље оригана има моћ неутралисања отровних угриза, попут пчелињих, змијских и паукових, а такође је корисно и за спречавање инфекција, смањивање упала и болова од убодних рана и угриза животиња, пише сајт Схе.

Помоћ код спортских повреда
Олакшава грчеве и бол у мишићима, поспешује зацељивање повреда, уганућа, упала тетива и слично, а његова противупална својства уједно га чине и моћним леком за артритис. Од свих врста оригана, 3 врсте су најлековитије: Ориганум Вулгаре, Ориганум Онитес и Ориганум Минутифлорум; прва два садрже 30 до 60% карвакрола, док Ориганум Минутифлорум садржи чак 80-90% овог активног састојка. Због тако високог садржаја карвакрола од Ориганум Минутифлорум се најчешће и прави лековито уље.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хео

25.08.2014 16:25

Мој омиљени зацин.

ОДГОВОРИТЕ