Хрватска власт изједначава жртве и злочинце

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је да је срамотна одлука хрватске власти да се истовремено положи вијенац на стратишту у Јадовном, гдје је побијено око 40.000 Срба, Јевреја и Рома, и код јаме Јазовка на Жумберку, гдје су покопане усташе, јер се на тај начин изједначавају жртве и злочинци.

Регион 25.08.2014 | 17:17
Хрватска власт  изједначава жртве и злочинце

"Тај чин хрватске власти представља наставак рехабилитације усташтва и Независне Државе Хрватске која је била злочиначка творевина и највјернији савезник нацистичке Њемачке", истакао је Линта у саопштењу.

Он наглашава да се поставља питање на шта би личило када би нека делегација на комеморацији жртвама концлогора Дахау истовремено одала почаст убијеним СС-овским чуварима које су, након предаје, побили
амерички војници и преживјели логораши.

"Поставља се питање да ли би наведени чин, ако би до њега икада дошло, био назван цивилизацијски као што је господин /предсједник Сабора Хрватске / Јосип Леко назвао полагање вијенаца у Јадовном и код Јазовке или би изазвао оштре осуде у европској и свјетској јавности", наводи Линта.

Хрватска делегација предвођена Леком, министром ратних ветерана Предрагом Матићем и изаслаником хрватског предсједника Иве Јосиповића, вијенце је положила поводом обиљежавања 23. августа као европског Дана сјећања на жртве стаљинизма и нацизма.

Коментари / 0

Оставите коментар