Hrvatska vlast izjednačava žrtve i zločince

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je da je sramotna odluka hrvatske vlasti da se istovremeno položi vijenac na stratištu u Jadovnom, gdje je pobijeno oko 40.000 Srba, Jevreja i Roma, i kod jame Jazovka na Žumberku, gdje su pokopane ustaše, jer se na taj način izjednačavaju žrtve i zločinci.

Region 25.08.2014 | 17:17
Hrvatska vlast  izjednačava žrtve i zločince

"Taj čin hrvatske vlasti predstavlja nastavak rehabilitacije ustaštva i Nezavisne Države Hrvatske koja je bila zločinačka tvorevina i najvjerniji saveznik nacističke Njemačke", istakao je Linta u saopštenju.

On naglašava da se postavlja pitanje na šta bi ličilo kada bi neka delegacija na komemoraciji žrtvama konclogora Dahau istovremeno odala počast ubijenim SS-ovskim čuvarima koje su, nakon predaje, pobili
američki vojnici i preživjeli logoraši.

"Postavlja se pitanje da li bi navedeni čin, ako bi do njega ikada došlo, bio nazvan civilizacijski kao što je gospodin /predsjednik Sabora Hrvatske / Josip Leko nazvao polaganje vijenaca u Jadovnom i kod Jazovke ili bi izazvao oštre osude u evropskoj i svjetskoj javnosti", navodi Linta.

Hrvatska delegacija predvođena Lekom, ministrom ratnih veterana Predragom Matićem i izaslanikom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, vijence je položila povodom obilježavanja 23. avgusta kao evropskog Dana sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma.

Komentari / 0

Ostavite komentar