Џихад пријети СП у кошарци!

Упоредо с организационим припремама за Светско кошаркашко првенство Шпанија се, наравно у сенци, озбиљно припрема и за евентуалне терористичке активности џихадиста.

Кошарка 25.08.2014 | 20:45
Џихад пријети СП у кошарци!

Министарство унутрашњих послова одредило је велики број полицајаца који ће бринути о безбедности учесника. Укључене су и безбедносне службе, међу којима је и ЦИА. Према листу “Ла Разон”, у центру пажње исламских екстремиста биће Сједињене Америчке Државе, Француска и Египат. Свирепо убиство америчког новинара од припадника “Исламске државе” погоршало је ионако лошу ситуацију. Француска је на мети џихадиста због интервенције у Малију, док је Египат на “црној листи” због „лошег“ односа према муслиманској браћи и спречавања да се наметне ригорознији исламски режим.

Шпанска полиција веома озбиљно приступа обезбеђењу шампионата. Као главна опасност означен је идеолог “Исламске државе”, самозвани “калифа Ибрахим” чије је пуно име Абу Бакр Ал Багхдади. Активност исламских екстремиста подсећа на акције Ал Каиде, посебно слање видео-порука са снимцима учињених злочина који се шаљу “као опомена неверницима”.

Шпански лист наводи да “калифа Ибрахим” у својим редовима има чак 2.000 европских плаћеника-авантуриста, који су за добар хонорар спремни да ратују за било коју идеологију. Рачуна се да има по 300 Енглеза, Француза и Немаца, а има, у мањем броју, Скандинаваца, Италијана, Шпанаца и других националности.

Шпанија је током 2014. године ухапсила 25 особа осумњичених за припадност екстремним исламских групама. Центри џихадизма у Шпанији су Сеута и Мелиља, шпански градови на афричком континенту.

Атентати на великим такмичцењима
1972. Напад организације “Црни септембар” на израелске спортисте у олимпијском селу, 11 мртвих.
1996. Експлозија бомбе у Олимпијском парку. Двоје мртвих.
2002. Бомба ЕТА у близини стадиона "Сантиаго Бернабеу" уочи меча Реал - Барселона. Повређено 17 особа.
2006. Отето и убијено 13 иранских такмичара у теквондоу који су пошли на такмичење у Јапан.
2008. Рели Париз - Дакар је, због претњи исламских терориста, премештен у Аргентину.
2008. Атентат током маратона у Шри Ланки, 14 мртвих, 90 повређених.
2010. У Пакистану терориста-самоубица активирао бомбу на једној одбојкашкој утакмици, убијено 90 особа.
2010. Слична акција самоубице у Тел Афару (Ирак) на фудбалској утакмици, страдало 25 људи.
2013. На маратону у Бостону троје мртвих и стотине повређених после две подметнуте екплозије.

Коментари / 0

Оставите коментар