Džihad prijeti SP u košarci!

Uporedo s organizacionim pripremama za Svetsko košarkaško prvenstvo Španija se, naravno u senci, ozbiljno priprema i za eventualne terorističke aktivnosti džihadista.

Košarka 25.08.2014 | 20:45
Džihad prijeti SP u košarci!

Ministarstvo unutrašnjih poslova odredilo je veliki broj policajaca koji će brinuti o bezbednosti učesnika. Uključene su i bezbednosne službe, među kojima je i CIA. Prema listu “La Razon”, u centru pažnje islamskih ekstremista biće Sjedinjene Američke Države, Francuska i Egipat. Svirepo ubistvo američkog novinara od pripadnika “Islamske države” pogoršalo je ionako lošu situaciju. Francuska je na meti džihadista zbog intervencije u Maliju, dok je Egipat na “crnoj listi” zbog „lošeg“ odnosa prema muslimanskoj braći i sprečavanja da se nametne rigorozniji islamski režim.

Španska policija veoma ozbiljno pristupa obezbeđenju šampionata. Kao glavna opasnost označen je ideolog “Islamske države”, samozvani “kalifa Ibrahim” čije je puno ime Abu Bakr Al Baghdadi. Aktivnost islamskih ekstremista podseća na akcije Al Kaide, posebno slanje video-poruka sa snimcima učinjenih zločina koji se šalju “kao opomena nevernicima”.

Španski list navodi da “kalifa Ibrahim” u svojim redovima ima čak 2.000 evropskih plaćenika-avanturista, koji su za dobar honorar spremni da ratuju za bilo koju ideologiju. Računa se da ima po 300 Engleza, Francuza i Nemaca, a ima, u manjem broju, Skandinavaca, Italijana, Španaca i drugih nacionalnosti.

Španija je tokom 2014. godine uhapsila 25 osoba osumnjičenih za pripadnost ekstremnim islamskih grupama. Centri džihadizma u Španiji su Seuta i Melilja, španski gradovi na afričkom kontinentu.

Atentati na velikim takmičcenjima
1972. Napad organizacije “Crni septembar” na izraelske sportiste u olimpijskom selu, 11 mrtvih.
1996. Eksplozija bombe u Olimpijskom parku. Dvoje mrtvih.
2002. Bomba ETA u blizini stadiona "Santiago Bernabeu" uoči meča Real - Barselona. Povređeno 17 osoba.
2006. Oteto i ubijeno 13 iranskih takmičara u tekvondou koji su pošli na takmičenje u Japan.
2008. Reli Pariz - Dakar je, zbog pretnji islamskih terorista, premešten u Argentinu.
2008. Atentat tokom maratona u Šri Lanki, 14 mrtvih, 90 povređenih.
2010. U Pakistanu terorista-samoubica aktivirao bombu na jednoj odbojkaškoj utakmici, ubijeno 90 osoba.
2010. Slična akcija samoubice u Tel Afaru (Irak) na fudbalskoj utakmici, stradalo 25 ljudi.
2013. Na maratonu u Bostonu troje mrtvih i stotine povređenih posle dve podmetnute ekplozije.

Komentari / 0

Ostavite komentar