Сви основци у школу полазе 1. септембра

Министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Горан Мутабџија састао се данас у Источном Сарајеву са представницима УНДП-а и УНИЦЕФ-а како би размијенили информације о процесу реконструкције школских објеката оштећених у мајским поплавама.

Република Српска 25.08.2014 | 19:12
Сви основци у школу полазе 1. септембра

Мутабџија је након састанка изјавио да ће настава за све основце у Републици Српској почети 1.септембра,без обзира што дио школских објеката још није саниран.

,,У Републици Српској у мајским поплавама  ошећено је око 40 основних школа.Најтежа ситуација је у Добоју гдје су оштећене три градске школе. До половине септембра очекује се завршетак реконструкције основних школа Свети Сава и Доситеј Обрадовић, а почетком октобра у школски објекат ући ће и основци из школе Вук Караџић. Ипак, за све основце настава ће почети 1.септембра јер је министарство просвјете осмислило алтернативно рјешење'', каже министар Мутабџија и појашњава:

,,У дворишту сваке оштећене школе биће направљен тзв.школски кутак.Ту ће се,у специјалним шаторима које је донирао УНИЦЕФ одвијати наставни процес за ученике разредне наставе од 1 до 5 разреда.За алтернативну наставу тих ученика користићемо и капацитете музеја и других градских институција културе,а ако вријеме буде дозвољавало организоваћемо и излете односно школе у природи како би на тај начин ђаци задржали континуитет наставе.У школским објектима на већим етажама организоваћемо наставу са скраћеним часовима од по 30 минута за остале ученике.Наставаће се изводити прије подне, а послије подне ће се изводити радови на и у објектима''.

Министар Мутабџија додаје да ће ученици из оштећених подручних школа бити превожени у централне школе на наставу, а у Црквинама код Шамца изградиће се нови школски објекат. УНДП тренутно ради на реконструкцији 32 школе у Српској а у плану је обнова и још 7 школских објеката.

,,Отежавајући фактор у процесу обнове су неповољне временске прилике и то је успоравало процес обнове,али ми се надамо да ће сви школски објекти бити завршени половином септембра или најкасније у првој седмици октобра ове године'', каже Едис Арифагић руководилац програма УНДП-а.У акцију помоћи оштећеним школама у Српској укључио се и УНИЦЕФ.

Осим специјалних шатора за одвијање алтернативне наставе,они су донирали школски намјештај за основну школу у Челинцу, а до краја године планирана је и набавка дидактичког материјала, наставних кабинета и спортских реквизита за све поплављене школе у Српској.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар