Svi osnovci u školu polaze 1. septembra

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Goran Mutabdžija sastao se danas u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima UNDP-a i UNICEF-a kako bi razmijenili informacije o procesu rekonstrukcije školskih objekata oštećenih u majskim poplavama.

Republika Srpska 25.08.2014 | 19:12
Svi osnovci u školu polaze 1. septembra

Mutabdžija je nakon sastanka izjavio da će nastava za sve osnovce u Republici Srpskoj početi 1.septembra,bez obzira što dio školskih objekata još nije saniran.

,,U Republici Srpskoj u majskim poplavama  ošećeno je oko 40 osnovnih škola.Najteža situacija je u Doboju gdje su oštećene tri gradske škole. Do polovine septembra očekuje se završetak rekonstrukcije osnovnih škola Sveti Sava i Dositej Obradović, a početkom oktobra u školski objekat ući će i osnovci iz škole Vuk Karadžić. Ipak, za sve osnovce nastava će početi 1.septembra jer je ministarstvo prosvjete osmislilo alternativno rješenje'', kaže ministar Mutabdžija i pojašnjava:

,,U dvorištu svake oštećene škole biće napravljen tzv.školski kutak.Tu će se,u specijalnim šatorima koje je donirao UNICEF odvijati nastavni proces za učenike razredne nastave od 1 do 5 razreda.Za alternativnu nastavu tih učenika koristićemo i kapacitete muzeja i drugih gradskih institucija kulture,a ako vrijeme bude dozvoljavalo organizovaćemo i izlete odnosno škole u prirodi kako bi na taj način đaci zadržali kontinuitet nastave.U školskim objektima na većim etažama organizovaćemo nastavu sa skraćenim časovima od po 30 minuta za ostale učenike.Nastavaće se izvoditi prije podne, a poslije podne će se izvoditi radovi na i u objektima''.

Ministar Mutabdžija dodaje da će učenici iz oštećenih područnih škola biti prevoženi u centralne škole na nastavu, a u Crkvinama kod Šamca izgradiće se novi školski objekat. UNDP trenutno radi na rekonstrukciji 32 škole u Srpskoj a u planu je obnova i još 7 školskih objekata.

,,Otežavajući faktor u procesu obnove su nepovoljne vremenske prilike i to je usporavalo proces obnove,ali mi se nadamo da će svi školski objekti biti završeni polovinom septembra ili najkasnije u prvoj sedmici oktobra ove godine'', kaže Edis Arifagić rukovodilac programa UNDP-a.U akciju pomoći oštećenim školama u Srpskoj uključio se i UNICEF.

Osim specijalnih šatora za odvijanje alternativne nastave,oni su donirali školski namještaj za osnovnu školu u Čelincu, a do kraja godine planirana je i nabavka didaktičkog materijala, nastavnih kabineta i sportskih rekvizita za sve poplavljene škole u Srpskoj.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar