Увоз меса "гуши" наше произвођаче

Неконтролисан увоз меса гуши домаће произвођаче. Сточари се жале да се на нашем тржишту налази месни отпад земаља Европске Уније и Јужне Америке, без субвенција и заштите државе кажу да су немоћни борити се са иностраном конкуренцијом, која, не због квалитета већ због ниских цијена посљедњих година побјеђује.

 

Република Српска 25.08.2014 | 11:00
Увоз меса "гуши" наше произвођаче

156, 5 милиона КМ је вриједност меса увезеног у посљедњих 6 мјесеци на трзисте БиХ. Неконтролисан увоз меса омогуцио је да се у месница продају месо и месне прерађевине из Словеније, Македоније, Њемачке, па чак и из Јужне Америке. Пољопривредници огорчени чињеницом да ово гуши домаћу производњу и уколико их надлежне институције не заштите најављују предузимање радикалних мјера.

“Затворићемо терминале на граничним прелазима за оне робе које угрожавају нашу производњу а ти је прије свега маесо и млијеко”, поручио је предсједник Удружења пољопривредника Републике Српске Владимир Усорац.

У надлежном министарству признају да је увоз меса повећан, те да се није добро управљало тарифним квотама али истичу и да су донесене законске регулативе којим ће од почетка сљедеће године овај проблем ријешити.

“Поједини привредни субјекти су увозили огромне количине меса и држали га у хладњачама и онда то месо продавали по вишим цијенама након што је повлаштена увозна квота из ЕУ попуњена. Прије неколико мјесеци Министарство спољне трговине и економских односа израдило је, а Савјет министара усвојио је одлуку којом ће се онемогућити такво понашање од 1. јануара 2015. године”, изјавио је министар спољне трговине и економских односа Борис Тучић.

Сточари су огорчени што се на нашем тржишту, како кажу, налази месни отпад земаља које дају субвенције за извоз меса само да би се ријешиле залиха старих и по неколико деценија. То омогућава увозницима да месо продају по нижим цијенама, што уништава домаћу производњу.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

месо

24.08.2014 18:56

Из ЕУ мозе само да буде јефтиније и да се производња субвенционисе како би се одрзао циклус произцодње у земљама које због санкција Русије трпе највецу стету. Цијена меса дакле мозе само да опада а с тим се наса дрзава не мозе борити јер немамо никаквих механизама за ефикаснију заститу трзиста и помоц производјацима. Рјесење је само у преорјентацији на производњу оваца и коза и ту је конкуренција из ЕУ јако ограницена и слаба па би пласман тих роба био далеко лакси а и цијене надам се довољне да се производња исплати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.08.2014 20:05

Па проблем је сто нико неце да казе народу купујуци увозно месо да требају да знаду да купују отровно месо и задњу класу меса,а и наси производјаци требају да раде поштено а не да трце да се обогате за годину дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

24.08.2014 21:21

Смањите цијене па цете продати своју робу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

25.08.2014 00:41

Све нездраво у БИХ И испитовај болести поред насег домаћег

ОДГОВОРИТЕ
Name

ведран

25.08.2014 05:24

Месо је у земљама ЕУ јефтиније него код нас за 30-50 посто. Тамо је око 4 а код нас 6 еура. Да нема увоза цијена меса би била преко 15 КМ. Међутим како ствари стоје да је месо и јефтиније не би га имали за шта купити. Зато су нас убиједили да месо није здраво и да га не треба јести, већ као замјену разне салате.

ОДГОВОРИТЕ