Uvoz mesa "guši" naše proizvođače

Nekontrolisan uvoz mesa guši domaće proizvođače. Stočari se žale da se na našem tržištu nalazi mesni otpad zemalja Evropske Unije i Južne Amerike, bez subvencija i zaštite države kažu da su nemoćni boriti se sa inostranom konkurencijom, koja, ne zbog kvaliteta već zbog niskih cijena posljednjih godina pobjeđuje.

 

Republika Srpska 25.08.2014 | 11:00
Uvoz mesa "guši" naše proizvođače

156, 5 miliona KM je vrijednost mesa uvezenog u posljednjih 6 mjeseci na trziste BiH. Nekontrolisan uvoz mesa omogucio je da se u mesnica prodaju meso i mesne prerađevine iz Slovenije, Makedonije, Njemačke, pa čak i iz Južne Amerike. Poljoprivrednici ogorčeni činjenicom da ovo guši domaću proizvodnju i ukoliko ih nadležne institucije ne zaštite najavljuju preduzimanje radikalnih mjera.

“Zatvorićemo terminale na graničnim prelazima za one robe koje ugrožavaju našu proizvodnju a ti je prije svega maeso i mlijeko”, poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske Vladimir Usorac.

U nadležnom ministarstvu priznaju da je uvoz mesa povećan, te da se nije dobro upravljalo tarifnim kvotama ali ističu i da su donesene zakonske regulative kojim će od početka sljedeće godine ovaj problem riješiti.

“Pojedini privredni subjekti su uvozili ogromne količine mesa i držali ga u hladnjačama i onda to meso prodavali po višim cijenama nakon što je povlaštena uvozna kvota iz EU popunjena. Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa izradilo je, a Savjet ministara usvojio je odluku kojom će se onemogućiti takvo ponašanje od 1. januara 2015. godine”, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić.

Stočari su ogorčeni što se na našem tržištu, kako kažu, nalazi mesni otpad zemalja koje daju subvencije za izvoz mesa samo da bi se riješile zaliha starih i po nekoliko decenija. To omogućava uvoznicima da meso prodaju po nižim cijenama, što uništava domaću proizvodnju.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

meso

24.08.2014 18:56

Iz EU moze samo da bude jeftinije i da se proizvodnja subvencionise kako bi se odrzao ciklus proizcodnje u zemljama koje zbog sankcija Rusije trpe najvecu stetu. Cijena mesa dakle moze samo da opada a s tim se nasa drzava ne moze boriti jer nemamo nikakvih mehanizama za efikasniju zastitu trzista i pomoc proizvodjacima. Rjesenje je samo u preorjentaciji na proizvodnju ovaca i koza i tu je konkurencija iz EU jako ogranicena i slaba pa bi plasman tih roba bio daleko laksi a i cijene nadam se dovoljne da se proizvodnja isplati

ODGOVORITE
Name

Md

24.08.2014 20:05

Pa problem je sto niko nece da kaze narodu kupujuci uvozno meso da trebaju da znadu da kupuju otrovno meso i zadnju klasu mesa,a i nasi proizvodjaci trebaju da rade pošteno a ne da trce da se obogate za godinu dana

ODGOVORITE
Name

ja

24.08.2014 21:21

Smanjite cijene pa cete prodati svoju robu.

ODGOVORITE
Name

Crni

25.08.2014 00:41

Sve nezdravo u BIH I ispitovaj bolesti pored naseg domaćeg

ODGOVORITE
Name

vedran

25.08.2014 05:24

Meso je u zemljama EU jeftinije nego kod nas za 30-50 posto. Tamo je oko 4 a kod nas 6 eura. Da nema uvoza cijena mesa bi bila preko 15 KM. Međutim kako stvari stoje da je meso i jeftinije ne bi ga imali za šta kupiti. Zato su nas ubijedili da meso nije zdravo i da ga ne treba jesti, već kao zamjenu razne salate.

ODGOVORITE