Стрес није увек штетан

Иако је стрес опасан по здравље, краткорочно гледано, под стресом се људи могу боље концентрисати и имати снажнији имунитет (барем привремено).

Здравље 24.08.2014 | 16:51
Стрес није увек штетан

Др Ричард Шелтон са Универзитета Алабама тврди да је стрес природан обрамбени механизам тела на опасност, па је његова улога заштитна.

Стрес делује лоше ако постане хроничан, или ако осећамо да не контролишемо ситуацију, али све до тада он може имати позитиван учинак, показују студије.

Побољшава мождане функције
Окидачи стреса стимулирају производњу неуротрофина - хемијских једињења у мозгу која јачају везе између неурона. Тиме се побољшава продуктивност и концентрација, истиче Шелтон. Тако људи у стресним ситуацијама могу имати побољшану меморију, лакше уче и брже реагују.

Чини људе отпорнијим
У свакој стресној ситуацији људи уче да се носе с проблемима, непријатношћу и немиром. Управо то омогућава боље и прикладније реакције у будућности, а доказано је да стрес чини људе и психички отпорнијима. Реч је о томе да људи стичу осећај контроле над својим животом и схватају да лоши периоди на крају увек пролазе.

Ојачава имунитет
Док тело реагује на стрес, оно се уствари припрема на могућност повреде или инфекције. Због тога организам почиње да лучи више интерлеукина, хемијских једињења из групе цитокина који привремено подижу обрамбене способности имунитета.

Мотивише на успех
Постоји и тзв. позитиван стрес, који настаје као реакција на притисак ком смо изложени, а може да доведе до победе или пораза. Било да је узрок стреса полагање неког испита, доказивање на послу или спортско такмичење, у таквим ситуацијама стрес је одличан мотиватор који нас тера да дамо оно најбоље од себе.

Коментари / 0

Оставите коментар