Ни рад у Швајцарској није као прије

Нешто више од половине запослених Швајцараца, њих 52 одсто, изложено је различитим видовима физичких ризика на свом радном мест.

Свијет 24.08.2014 | 14:56
Ни рад у Швајцарској није као прије

То је за 10 процентних поена више у односу на 2007. годину, показује једно истраживање швајцарског Федералног завода за статистику.

Најновија студија статистичког завода открила је да је 52 одсто радно активних градјана Швајцарске, у добу од 15 до 64 године, изложено неком од три главна физичка ризика, као што је ношење тешког терета (33 одсто), снажна бука (25 одсто), или токсичне материје (22 одсто), пренео је швајцарски лист 24 сата.

Како се наводи, не изненађује податак да су запослени у пољопривреди (87 одсто) и грађевинарству (79 одсто) највише погодјени ризицима по здравље. Међутим, анкета је показала да су физички ризици чести и у неким услужним браншама, као што је сектор ресторана и хотела (71 одсто), саобраћај (62 одсто), трговина (60 одсто), као и здравствена и социјална заштита (57 одсто).

У студији се даље наводи да је недостатак самосталности на послу у контексту стресних фактора који угрожавају здравље запослених, нарочито у комбинацији са високим захтевима од претпостављених, израженији код жена него код мушкараца (37 према 29 одсто).

Такође, неких 19 одсто жена и 16 одсто мушкараца изјавило је да су за период од годину дана били жртве барем једне дискриминације или једног насиља на свом радном месту. У седам одсто случајева анкетирани су навели неки облик мобинга, а у пет одсто вербално насиље.

Најзад, Швајцарци не страхују превише од губитка посла. Само 13 одсто испитаника је изјавило да брине због могућег губитка посла, што је идентична пропорција као и 2007. године.

Анкета је спроведена на репрезентативном узорку од 11.157 запослених грађана Швајцарске, и то 5.748 мушкараца и 5.409 жена.

Коментари / 0

Оставите коментар