Ni rad u Švajcarskoj nije kao prije

Nešto više od polovine zaposlenih Švajcaraca, njih 52 odsto, izloženo je različitim vidovima fizičkih rizika na svom radnom mest.

Svijet 24.08.2014 | 14:56
Ni rad u Švajcarskoj nije kao prije

To je za 10 procentnih poena više u odnosu na 2007. godinu, pokazuje jedno istraživanje švajcarskog Federalnog zavoda za statistiku.

Najnovija studija statističkog zavoda otkrila je da je 52 odsto radno aktivnih gradjana Švajcarske, u dobu od 15 do 64 godine, izloženo nekom od tri glavna fizička rizika, kao što je nošenje teškog tereta (33 odsto), snažna buka (25 odsto), ili toksične materije (22 odsto), preneo je švajcarski list 24 sata.

Kako se navodi, ne iznenađuje podatak da su zaposleni u poljoprivredi (87 odsto) i građevinarstvu (79 odsto) najviše pogodjeni rizicima po zdravlje. Međutim, anketa je pokazala da su fizički rizici česti i u nekim uslužnim branšama, kao što je sektor restorana i hotela (71 odsto), saobraćaj (62 odsto), trgovina (60 odsto), kao i zdravstvena i socijalna zaštita (57 odsto).

U studiji se dalje navodi da je nedostatak samostalnosti na poslu u kontekstu stresnih faktora koji ugrožavaju zdravlje zaposlenih, naročito u kombinaciji sa visokim zahtevima od pretpostavljenih, izraženiji kod žena nego kod muškaraca (37 prema 29 odsto).

Takođe, nekih 19 odsto žena i 16 odsto muškaraca izjavilo je da su za period od godinu dana bili žrtve barem jedne diskriminacije ili jednog nasilja na svom radnom mestu. U sedam odsto slučajeva anketirani su naveli neki oblik mobinga, a u pet odsto verbalno nasilje.

Najzad, Švajcarci ne strahuju previše od gubitka posla. Samo 13 odsto ispitanika je izjavilo da brine zbog mogućeg gubitka posla, što je identična proporcija kao i 2007. godine.

Anketa je sprovedena na reprezentativnom uzorku od 11.157 zaposlenih građana Švajcarske, i to 5.748 muškaraca i 5.409 žena.

Komentari / 0

Ostavite komentar