Два земљотреса погодила Исланд

Два земљотреса јачине преко 5 степени Рихтера потресла су Бардабунга вулкан на Исланду, након што је у земљи издата црвена узбуна - упозорење авијацији на пепео који излази из вулкана, због чега су у региону забрањени летови.

Свијет 24.08.2014 | 14:02
Два земљотреса погодила Исланд

Метеоролошке службе на Исланду забележиле су рано јутрос два земљотреса, један јачине 5,3 и други јачине 5,1 степена Рихтера, преноси АП.  Током протекле седмице забележено је на хиљаде мањих потреса испод површине огромног Ватнајокулл глечера. 

Научници су у суботу известили о мањој ерупцији, која није била видљива на површини леда. 

Званичници су због активности вулкана, из предострожности подигли ниво упозорења на црвени и забранили летове
у зони од 185 км до 260 километара око епицентра. Црвени ниво упозорења највећи је на скали од пет а повећана сеизмичка активност вулкана регистрована је од 16. августа.

Почетком седмице, власти су, из предострожности, евакуисале неколико стотина људи с висоравни северно од Ватнајакула. Та област је ненасељена, али је омиљена за излете. 

Евакуисани су туристи из области северно од вулкана Бардарбунга, а власти су саопштиле да су одлучиле да не евакуишу становнике оближњих области, с тим што их позивају да буду на опрезу и имају укључене мобилне телефоне све време. 

Вулканска активност на Исланду је 2010. године узроковала међународни авио-хаос јер је због пепела у ваздухгу било отказано више од 100.000 летова, а губици су износили приближно 1,7 милијарди долара.

Коментари / 0

Оставите коментар